Sabtu, Jun 04, 2011

MAT SABU MENANG UNTUNGKAN BN?


Mohamad Sabu menang dalam pertandingan Timbalan Presiden PAS hari ini. Adakah kemenangan ini memudahkan BN memenangi pilihanraya umum akan datang? Ini yang menjadi persoalan kepada kita.

Pidato Mat Sabu memang memukau semua orang. Sebelum beliau ditangkap khalwat dengan Norma, ribuan peminatnya mendengar ceramahnya. Selepas ditangkap, kurang orang mendengar ceramahnya kerana beliau dianggap sebagai pemimpin PAS yang tidak bermoral.

Mat Sabu dikatakan tidak ngam dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Maka kemenangan Mat Sabu dianggap sebagai cuba menggugat pengaruh Anwar dalam PAS. Sebenarnya kemenangan Mat Sabu ini memudahkan BN menyerang PAS kerana PAS mengangkat pemimpin yangb tidak bermoral seperti Mat Sabu.

Mat Sabu pernah menggelar Anwar sebagai Anwar Aljuburi tetapi sebenarnya dia dua kali lima dengan Anwar. walaupun mahkamah mumtuskan beliau tidak bersalah dalam kes Norma, tapi imejnya terus menjunam sejak peristiwa tersebut.

Perwakilan PAS sudah matang seperti perwakilan MCa yang memilih Presidennya yang terlibat dalam skandal seks. Oleh itu PAS sudah moden bila mengalahkan orang seperti Tuan Ibrahim Tuan Man.Oleh itu BN tidak perlu takut dengan kemenangan Mat Sabu ini.