Khamis, Disember 11, 2008

DATUK CHE MAT JUSOH JADI CALON


Hampir pasti bukan Datuk Wan Farid Wan Salleh calon BN bagi kerusi parlimen Kuala Terengganu. Jika BN meletakkan Wan Farid, belum tentu BN menang kerana tiga kerusi dari empat kerusi DUN dalam parlimen tersebut dimenangi PAS.


Alangkah ruginya jika Wan Farid letak jawatan Senator dan Timbalan Menteri Dalam Negeri. Sebaliknya dia boleh kekal jawatan Senator dan timbalan menteri jika dia tidak bertanding.


Yang sedang heboh sekarang ialah nama bekas Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Che Mat Jusoh. Beliau selaku Presiden Persatuan Bolasepak Terengganu dikatakan sedang melobi calon melalui Sultan Pahang selaku Presiden FAM.


Sultan Pahang dikatakan sudah berbisik nama Datuk Che Mat kepada bakal Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Tambahan pula Datuk Che Mat adalah bekas pegawai khas Pak Lah ketika Pak Lah jadi Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Ini bermakna jika Najib sebut nama Datuk Che Mat depan Pak Lah, Pak Lah sudah kenal beliau.


Beliau pernah jadi calon bagi DUN Batu Buruk pada tahun 2004 tetapi kalah. Oleh itu pengundi Batu Buruk sudah kenali beliau. Pengundi DUN Bandar, DUN Ladang dan DUN Wakaf Mempelam tidak ada masalah untuk kenali beliau yang merupakan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu itu. Lebih-lebih lagi beliau adalah bekas Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu.


Beliau kalah kepada bekas Ketua Pemuda bahagian, Sabri Alwi kerana beliau tidak main wang sedangkan Sabri Alwi atau Mat Kerak main wang yang menyebabkan beliau menang jawatan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu.


Oleh itu jika Pak Lah dan Najib mahu seorang calon yang tidak main politik wang, maka Datuk Che Mat Jusoh adalah calon yang tepat untuk menjadi calon BN. Sebagai bekas pegawai kerajaan beliau mudah diterima oleh para pengundi. Lagipun beliau tidak sombong mana. Jadi memang beliau ada harapan untuk menang melawan calon PAS yang mungkin juga anak tempatan.


Cuma faktor umur yang menghalang beliau dipilih sebagai calon. Tetapi untuk menang pilihan raya kecil, faktor umur tidak perlu diira sangat. Yang penting BN kena menang. Ini soal maruah BN. Kalah BN, maka hilang lagi satu kerusi BN di Dewan Rakyat. Oleh itu jika bukan Wan Farid jadi calon, Che Mat Jusoh adalah pilihan yang tepat.