Sabtu, Jun 02, 2018

RAFIDAH DAKWA KETUANAN MELAYU SUDAH TIDAK SESUAI LAGI

KUALA LUMPUR, 2 Jun (Bernama) -- Bekas Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Rafidah Aziz berkata sudah tiba masanya konsep ketuanan Melayu digantikan dengan konsep yang lebih terangkum iaitu 'ketuanan Malaysia'.

Katanya, konsep ketuanan Melayu sudah tidak sesuai digunakan dalam masyarakat hari ini dan keutamaan sepatutnya diberikan kepada negara.

Dalam wawancara eksklusif bersama portal berita Malaysiakini, beliau berkata: "Kini, konsep yang lebih sesuai adalah ketuanan Malaysia...negara ini mesti didahulukan.

"Kenapa kita mahu bersaing sesama kita? Kita sepatutnya bersaing dengan yang terhebat di rantau ini, yang terbaik di dunia. Janganlah lagakan antara warisan Melayu dengan warisan Cina. Kita rakyat Malaysia. Kita mahu negara ini menjadi tuan di rantau ini."

Dalam laporan itu, Rafidah seterusnya berkata golongan muda di negara ini perlu memainkan peranan dan berbangga sebagai rakyat Malaysia.

Menurutnya, golongan muda yang malas dan tidak berdaya saing bererti mereka tidak berbangga menjadi rakyat Malaysia.

DATUK SYED AHMAD DALAM KENANGAN

MELAKA: Petang semalam jam 4.30 saya terima whatsapp dari kawan saya, Tengku Azman Tengku Hashim bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Syarikat Air Terengganu (SATU), Datuk Syed Ahmad Syed Kassim, 70, meninggal dunia pada waktu pagi semalam.

Isteri beliau, Toh Puan Fauziah wasap saya beritahu tak sempat datang dah Zabidi kerana arwah sedang dikebumikan di Bukit Piatu, Melaka selepas waktu asar. Anaknya, Datuk Syed Fariq yang rapat dengan saya tak sempat beritahu saya kematian ayahnya di waktu pagi kerana sibuk uruskan jenazah ayahnya di Hospital Melaka.

Kalau saya dapat tahu berita kematiannya dari pagi memang sempat saya sampai di Melaka kerana jaraknya dua jam dari Semenyih. Sebagai bekas pegawai tadbir Terengganu (TCS), Syed Ahmad yang juga Pengerusi Belia 4B Terengganu amat berjasa besar kepada belia kampung saya, Pasir Gajah.

Ketika itu Pengerusi 4B Pasir Gajah, arwah Azmi Sidek telah memohon 100 ekar tanah berkelompok untuk 100 orang belia kampung kami. Syed Ahmad selaku Ketua Pentadbir Tanah Daerah Kemaman telah meluluskan permohonan tersebut. Itulah jasa beliau kepada penduduk Pasir Gajah yang tak pernah kami lupakan.

Saya tak sempat bekerja di bawah Syed Ahmad tetapi pada 31 Disember 1996 saya dijemput ke pejabat Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) kerana ada majlis rasmi walaupun saya sepatutnya melaporkan diri sebagai penolong pengarah YPK pada hari esoknya 1 Januari 1997.

Saya dibawa oleh seorang staff YPK menemui Syed Ahmad yang juga Timbalan Pengarah YPK. Hari itu adalah hari terakhir beliau di YPK kerana esoknya beliau dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan).

Selepas saya memperkenalkan diri sebagai Zabidi orang Pasir Gajah, saya masih ingat soalan pertamanya, u masuk ke sini melalui siapa. Saya jawab melalui MB, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad. Dia pun berkata nak masuk YPK kena melalui dua YB sahaja sama ada Wan Mokhtar atau Datuk Tengku Mahmud Mansor. Sokongan YB lain tak laku di YPK katanya lagi.

Hari itu hari pertama dan terakhir saya bersama arwah di YPK. Selepas itu beliau berpindah ke pejabat SUK sebagai Timbalan SUK dan akhirnya beliau berpindah ke SATU sebagai CEO. Beliau pencen pada tahun 2003 ketika berusia 55 tahun.

Oleh kerana beliau orang kuat 4B Malaysia, maka Tan Sri Ali Rustam yang menjadi Ketua Menteri Melaka mengajaknya bekerja dengan beliau di Melaka. Beliau yang berasal dari Chabang Tiga, Kuala Terengganu akhirnya berhijrah ke Melaka sehinggalah menghembuskan nafas terakhir di Melaka dan disemadikan jenazahnya di negeri tersebut.

Arwah amat rapat dengan kawan saya Kisfi Zainal. Setiap kali beliau datang ke Kuala Lumpur arwah akan hubungi Kisfi untuk berbual politik. Apabila arwah jatuh sakit tahun lepas, saya dan Tengku Azman menziarahi beliau di Hospital Melaka pada 7 Oktober 2017.  Malah apabila bekas MB, Datuk Seri Razif Abdul Rahman ada tugas rasmi di Melaka saya whatsapp MB suruh ziarahi Syed Ahmad seorang pegawai TCS yang terbilang. Razif pergi ke rumah arwah kerana ketika itu arwah sudah keluar dari Hospital Melaka.

Apabila berita kematiannya diketahui petang semalam, saya beritahu penduduk kampung saya. Mereka mengucapkan takziah kepada keluarga arwah kerana jasa arwah kepada penduduk Pasir Gajah tetap tidak dilupakan. Al fatihah buat arwah Syed Ahmad.

RATING TERTINGGI BAGI BULAN MEI 2018

Rating tertinggi bagi blog catatanzabidi untuk bulan Mei dimenangi posting "Khairy bergandinglah dengan Zahid dan Hishamuddin pulihkan Umno" dengan 428 hits. 10 rating tertinggi adalah seperti mana berikut:-

1. Khairy bergandinglah dengan Zahid dan Hishamuddin pulihkan Umno (14 Mei) - 428 hits
2. Datuk Nordin sambut baik kerajaan PH mahu ganti duit cukai tambahan (16 Mei)
3. Kedegilan Najib berundur sebabkan BN tewas (10 Mei)
4. Apabila BN bukan lagi kerajaan pusat (12 Mei)
5. LGE sindir Mahathir bila kata BN buat silap selama 61 tahun sedangkan Mahathir pimpin BN selama 22 tahun (15 Mei)
6. Jasamu tetap dikenang Najib (13 Mei)
7. Idris bangga dengan kontraktor anak Besut (2 Mei)
8. Hishamuddin lawan Zahid? (22 Mei)
9. Azmin hadapi laluan sukar di Gombak (8 Mei)
10. Ustaz Ismail Dagang dalam kenangan (20 Mei)