Rabu, Ogos 04, 2010

TAHLIL UNTUK DATUK PADUKA IBRAHIM AZMI MALAM ESOK


Malam esok, malam Jumaat hari Khamis (5 Ogos 2010) satu tahlil untuk bekas ahli parlimen Kuala Nerus, Datuk Paduka Ibrahim Azmi Hassan akan diadakan di masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur, selepas solat maghrib.

Orang ramai terutamanya sahabat handai, saudara mara beliau dijemput hadir. Majlis itu pada mulanya mahu diadakan di surau PWTC tetapi permohonan pihak penganjur tidak diluluskan oleh pihak pengurusan PWTC. Tak tahu apa sebabnya permohonan ditolak sedangkan Ustaz Ibrahim adalah ahli UMNO.

ZABIDI PUKUL ANAK SINDIR MENANTU?


Ulasan rakan saya Zabidi Saidi melalui blognya agak nakal kali ini.

Kenapa saya katakan nakal?

Pertama, dia menonjolkan dua individu iaitu Dr Bazlan Datuk Shafie, 42 tahun dan Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK), Shafarudin Mustapha sebagai calon yang layak bertanding di Batu Burok.

Zabidi lupa atau buat-buat lupa tidak tahulah. Tetapi DUN berkenaan sudah mempunyai Penyelaras Pembangunan DUNnya iaitu Datuk Che Mat Jusoh.

Kedua, Zabidi melakukan ini dengan niat cuba mengusik Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Hishamuddin Hussein agar melihat juga individu lain, selain PPD yang sudah ada.

Atau Zabidi memang ‘pukul anak sindir menantu’?

Dengan kata lain, UMNO Terengganu tidak perlu terlalu rigid untuk melantik semula ADUN yang sedia ada dan PPD yang ada sekarang sebagai wakil rakyat.

Namun Zabidi juga perlu sedar bahawa PPD yang ada sekarang sedang menjalankan tugas mereka di DUN masing-masing dan kita tidak mahu sejarah Pilihan raya umum 2008 berulang.

Maksudnya apabila calon baru diletakkan di tempat yang sudah ada PPDnya sendiri, akan banyak protes daripada orang UMNO sendiri yang selama sudah ‘bekerja kuat’ untuk bos mereka (Pegawai PPD yang dilantik beberapa tahun sebelum pilihan raya berkenaan).

Zabidi jangan lupa kes DUN Batu Buruk apabila Che Mat Jusoh adalah PPD antara 2004 – 2008 tetapi yang bertanding ialah Ketua Puteri UMNO ketika itu, Nordiana Shafie (Senator ketika itu).

Apakah Nordiana kalah kerana memang PAS kuat atau orang UMNO di Batu Burok menolak Nordiana (calon yang digantikan oleh bekas Pengerusi Perhubungan UMNO ketika itu disaat akhir)?

Memanglah banyak teori tetapi jika PPD menjalankan tugas mereka dengan baik berbanding ADUN pembangkang, kenapa tidak diberikan sahaja tempat itu untuk mereka bertanding?

Apapun, hanya Zabidi yang tahu kenapa dia begitu nakal dengan siapa sepatutnya calon di DUN Batu Burok pada pilihan raya akan datang.

(dipetik dari teganuku.blogspot.com)

SAYA BUKANNYA NAKAL


Saya bukannya nakal apabila mencadangkan dua nama yang paling layak menjadi Calon BN di DUN Batu Buruk sama ada Dr. Bazlan bin Datuk Shafie atau Shafarudin Mustafa. Saya buat cadangan ini berasaskan kehendak orang ramai yang mahu calon baru ditonjolkan di situ pada pilihanraya umum akan datang.

Tidak semestinya Pegawai Pembangunan DUN (PPD) yang jadi calon. Datuk Che Mat Husoh pernah jadi calon pada pilihanaya umum 2004 tetapi tewas. Oleh itu beliau tidak payahlah berangan untuk menjadi calon lagi. Wajarlah beliau beri laluan kepada orang muda untuk jadi calon. Kita perlu calon yang muda supaya dapat berkhidmat kepada rakyat tidak kira siang atau malam.

Kalau berdasarkan jawatan PPD layak jadi calon, Shafarudin yang patut jadi calon Batu Buruk pada tahun 2004 kerana ketika itu beliau adalah PPD Batu Buruk tetapi parti memilih Datuk Che Mat Jusoh. Oleh itu untuk pilih calon pada masa akan datang, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein selaku Pengerusi Badan perhubugan UMNO kena tanya akar umbi. Jangan tanya ketua cawangan sahaja. jangan tanya pengerusi jkkk sahaja. tanya semua lapisan masyarakat siapa yang rakyat mahu calon yang wakili mereka.

Terlanjur bercakap tentang calon Batu Buruk, apa salahnya saya tulis siapa yang layak bertanding di tiga DUN lagi di Bahagian Kuala Terengganu berdasarkan kehendak rakyat.

Di DUN Wakaf Mempelam, yang layak ialah Wan Mahyudin Ngah, 45 tahun. Di DUN Ladang, Datuk Wan Farid selaku Ketua Bahagian mampu merampas kembali kerusi DUN Ladang dari tangan PAS. Di DUN Bandar, calon UMNO yang patut bertanding dan bukannya MCA. Kalau UMNO bertanding, Alias Mustapha yang layak diketengahkan di situ. Berilah calon MCA jadi Senator.

Bagi parlimen Kuala Terengganu, bekas Ketua Pemuda PKR Terengganu, Fakhrul Azman Abu Bakar,42 tahun boleh ditonjolkan sebagai calon. beliau adalah anak saudara bekas ahli parlimen Kuala Terengganu, aruah Datuk Razali Ismail. Beliau banyak membantu Datuk Razali ketika beliau bertanding pada tahun 2004 buat kali pertama. Ketika itu Datuk Razali bekas pengarah pelajaran ditarik sebagai calon disabotaj oleh parti tetapi oleh kerana Fakrul pernah jadi ajk pemuda Kuala terengganu maka beliau bekerja di belakang tabir membantu Datuk Razali. Ketika itu Datuk Razali mahu ambil bekas guru sebagai pencadang dan penyokong beliau dalam borang penamaan calon tetapi dinasihati oleh Fakrul supaya ambil orang parti.

Pengalaman beliau dalam parti pembangkang digunakan sepenuhnya untuk memenangkan Datuk Razali. Sebab itu pada tahun 2008, tiga kerusi PAS menang di tiga DUN dalam parlimen Kuala terengganu tetapi Datuk Razali menang kerusi parlimen. Pendekatan yang digunakan oleh Fakhrul ternyata bejaya.

Seorang lagi yang boleh diketengahkan sebagai calon parlimen Kuala Terengganu ialah seorang peguam Hasmadi awang, 44 tahun. Oleh itu jika BN mahu menang, calon-calon yang disebut ini perlu turun padang dari sekarang mendekati rakyat tanpa mengira waktu.