Isnin, Disember 27, 2010

ISA GANTI YUSOF NOOR


Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) berkuat kuasa pada 1 Jan 2011.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri hari ini, pelantikan itu dibuat berdasarkan keyakinan kerajaan terhadap kemampuan Mohd Isa untuk memberi perkhidmatan yang cemerlang dan efektif.

Mohd Isa menggantikan Tan Sri Dr Mohd Yusoff Noor yang dilantik sebagai Penasihat kepada Menteri yang bertanggungjawab ke atas FELDA.

Pelantikan ini berkuatkuasa pada 1 Jan 2011.

Menurut kenyataan itu, Perdana Menteri mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada Mohd Yusoff di atas perkhidmatan beliau menerajui Felda bermula dari 1 Julai 2001 hingga 31 Disember 2010. – Bernama

BAKAL MENANTU KEDUA

Syukurlah pada petang 25 Disember lalu, selesai majlis pertunangan anak perempuan saya yang kedua, Siti Zuraifah,26 tahun. Angah adalah seorang pensyarah di TATIUC, Kijal, Kemaman, Terengganu yang baru tamat menyudahkan Masternya di UPM, Serdang.

Angah bertunang dengan orang Kulim Bharu, Kedah bernama Syam. Syam bekerja di Agensi Maritime Malaysia dan knbi sedang belajar memandu helikopter di Ipoh. Kursusnya dijangka tamat pada bulan Mei 2011. Selepas habis kursus baru Syam dibenarkan bernikah.

Dalam usia 51 tahun, saya rasa semakin tua kerana sudah menerima seorang menantu, Faizal orang Batu Gajah, Perak suami kepada Siti Zuhairatun, 28 tahun. Mereka sudah mendapat anak sulung, Insyirah Balqish, 6 bulan yang merupakan cucu sulung saya yang pertama.

Majlis pertunangan diadakan di rumah Along di Bukit Mahkota, Bangi kerana memudahkan rombongan dari Kedah datang. Kalau mereka hendak pergi Kemaman agak jauh. Kenduri pada bulan Jun nanti diadakan di rumah kami di Kemaman. Oleh itu biarlah majlis pertunangan diadakan di Kuala Lumpur manakala kenduri perkahwinan nanti dibut di Kemaman, Terengganu.