Isnin, November 01, 2010

PENGUNDI CINA SOKONG BN DI GALAS


Ketua MCA Cawangan Pekan Lama Gua Musang, Raymond Ho Eng Chong, berkata parti itu menerima maklumat balas positif daripada pengundi Cina di Galas untuk menyokong Barisan Nasional pada pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas pada Khamis ini.

Katanya 85 peratus daripada 2,317 pengundi Cina telah menunjukkan kecenderungan menyokong calon BN Abdul Aziz Yusoff.

"Maklumat balas ini diterima hasil gerak kerja yang dilakukan oleh MCA," katanya.

Dalam pilihan raya kecil itu, Abdul Aziz berdepan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad. Kerusi itu kosong berikutan kematian penyadangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS akibat barah pada 27 Sept lepas.

Pengundi Cina merupakan 20.6 peratus daripada sejumlah 11,553 pengundi di situ.

Ketua Penerangan Wanita Umno Datuk Hamidah Osman pula berkata dakwaan DAP kononnya ia menghormati Islam dan sedia mencontohi pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz adalah satu cubaan memperdaya pengundi di Galas.

Katanya taktik berkenaan menggambarkan strategi terdesak DAP untuk mendapatkan undi orang Melayu menyokong pakatan pembangkang.

"Dengan kaum Cina, mereka memainkan isu yang agak perkauman manakala dengan Melayu, mereka mainkan isu lain bagi menarik sokongan," katanya.

CINA LAWAN CINA DI KERUSI MELAYUWalaupun pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi adalah pertandingan tiga penjuru di antara dua nama besar dalam politik dan seorang balu yang sedang berkabung, ramai pemerhati politik melihatnya sebagai pertarungan di antara Barisan Nasional (BN) dan Parti Maju Sabah (SAPP).

Ini kerana kata mereka, BN dan Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee yang juga calon parti itu, memberi sepenuh usaha untuk memikat pengundi Cina dan Bumiputera.

BN yang meletakkan harapan pada Datin Linda Tsen Tahu Lin, balu kepada penyandang Datuk Edmund Chong Ket Wah, berhasrat memperolehi sokongan 40 peratus pengundi Cina dan lebih 60 peratus pengundi Bumiputera.

SAPP pula mensasarkan sokongan lebih 70 peratus pengundi Cina dan sekurang-kurangnya 30 peratus undi Bumiputera bagi merampas kerusi itu daripada BN.

Bagaimanapun, pemerhati politik percaya jumlah undi yang diperolehi calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ansari Abdullah akan menentukan sama ada BN atau SAPP yang memenangi pilihan raya kecil itu.

"Jika Ansari memperolehi lebih daripada 1,500 undi, itu bermakna BN akan mengekalkan kerusi, tetapi jika kurang daripada itu, ia akan memberi kelebihan kepada Yong," kata seorang pemerhati politik.

Sementara itu, sumber BN berkata berdasarkan pengiraan mereka, PKR akan 'mencuri' sebahagian undi Cina menerusi rakan sekutu dalam pakatan pembangkang iaitu DAP yang mempunyai sekitar 1,500 anggota di kawasan tersebut.

Penilaian mereka berasaskan majoriti daripada 15,009 Bumiputera Muslim yang terdiri daripada Bajau, Suluk, Sungai, Bugis dan keturunan Melayu Brunei akan terus menyokong BN.

Bagaimanapun untuk memastikan kemenangan, BN memerlukan sekurang-kurangnya antara 70 hingga 80 peratus undi Bumiputera Muslim bagi mengimbangi sebarang pengurangan dalam undi Cina.

"Tetapi ini bukan suatu yang mudah. Kami menjangkakan majoriti anggota DAP di kawasan ini akan mengundi Yong kerana beliau seorang tokoh yang popular.

"Satu lagi masalah ialah pengundi Cina di kawasan ini adalah sebahagian daripada Sandakan dan mereka berkemungkinan besar dipengaruhi oleh masyarakat Cina di Sandakan.

"Anda harus ingat, pada pilihan raya lepas, calon Bebas berjaya memperolehi jumlah undi yang agak besar daripada kaum Cina," kata seorang pemimpin MCA tempatan.

Dalam pada itu, PKR pula melihat pilihan raya kecil ini sebagai pertandingan antara pakatan pembangkang dan BN kerana keputusannya akan mengukuhkan lagi kedudukan pakatan bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

"Ini adalah pertandingan antara pakatan dan BN. SAPP tidak penting dalam pilihan raya kecil ini. Ia terlalu kecil," kata Ansari.

Sama ada benar atau tidak, ia hanya dapat dipastikan apabila peti undi dibuka pada 4 Nov ini.

Bagaimanapun sesetengah penganalisis politik bersetuju, sama ada ia pertandingan antara BN-SAPP atau BN-Pakatan, pilihan raya kecil ini sememangnya mencabar bagi semua yang bertanding.

"Sukar untuk dikatakan buat masa ini tetapi saya masih percaya BN mempunyai kelebihan mengekalkan kerusi, setidak-tidaknya di atas kertas. Kita tidak tahu apa yang boleh dibawa SAPP pada pilihan raya kecil ini," kata Rizal Idris, penganalisis politik dari Universiti Malaysia Sabah (UMS).

"Bagi saya keputusan pilihan raya kecil ini akan menjadi kad laporan mendiang suami Linda Tsen bagi tempoh dua tahun lepas, iaitu penilaian prestasinya di kawasan ini," katanya.

Batu Sapi mempunyai 25,582 pemilih dan 1,535 daripadanya adalah pengundi pos. Chong memenangi kerusi itu dengan majoriti 3,708 undi menentang calon Bebas.