Khamis, November 24, 2016

LIOW TIONG LAI MASIH BENGAP DENGAN RUU355 PERLU LETAK JAWATAN SEKARANGPresiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai tetap dengan pendiriannya akan meletak jawatannya dalam Kabinet sekiranya Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 diluluskan di Parlimen.LIOW TIONG LAI


Sambil menegaskan sebarang rang undang-undang persendirian tidak harus diberikan sokongan, beliau berkata, usul rang undang-undang itu juga tidak seharusnya dibentangkan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Saya tetap dengan pendirian seperti sebelum ini sekiranya rang undang-undang itu diluluskan maka saya akan letak jawatan. Apa yang lebih penting adalah saya akan tetap mendesak rang undang-undang itu tidak harus dibentangkan oleh Abdul Hadi.

“Malah sebarang rang undang-undang yang mahu diluluskan di Parlimen haruslah daripada kerajaan. Jadi kerajaan perlu menggantikan rang undang-undang persendirian itu,” katanya ketika ditemui di Lobi Parlimen, di sini hari ini.

Usul Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 dibentangkan hari ini  untuk bacaan kali kedua oleh Abdul Hadi yang juga merupakan Ahli Parlimen Marang.

Ulasan saya, Liow Tiong Lai tak perlu tunggu Mac 2017 untuk letak jawatan sebagai menteri kabinet. Haji Hadi akan membentangkan semula pindaan RUU355 pada sidang Dewan Rakyat pada Mac tahun depan. 

Oleh kerana Liow Tiong Lai masih bengap dan masih tidak faham dengan penjelasan TPM, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa RUU355 bukan hukum hudud maka sewajarlah beliau letak jawatan sekarang.