Selasa, November 17, 2009

PELIK YB TIDAK HADIRI PAMERAN DEWAN UNDANGAN NEGERI


Semalam saya berada di Kuala Terengganu kerana ada urusan. Selesai urusan saya bergegas ke Seri Iman mengikuti majlis Menteri Besar, Datuk Ahmad Said memberi e book kepada para pelajar sekolah rendah di dalam DUN Ladang dan DUN Batu Buruk. Turut hadir ialah Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Wan Farid Wan Salleh dan abangnya, Datuk wan Hisham yang merupakan Naib Ketua UMNO Bahagian.


Wan Farid yang sudah lama tidak ditemui sempat menegur saya. Saya turut bertemu dengan kawan lama yang bekerja dengan seorang YB. Sekarang bukan main sombong dia. Padahal saya sudah kenalinya sejak saya bekerja di Sabah pada tahun 1989 lagi. Maknanya sudah 20 tahun saya mengenalinya. Tapi pangkat boleh melupakan seseorang.


Itu baru bekerja dengan YB. Belum jadi YB lagi. Kalau jadi YB entah mungkin besar lagi kesombongannya. Ingatlah pangkat dan kuasa tidak kekal. Hari ini orang hormati awak kerana awak ada pangkat. Bila tak ada pangkat nanti, siapa mahu tegur awak lagi jika awak sombong. Ingatlah pangkat adalah dipinjamkan Allah kepada kita buat sementara saja. Dia berhak menarik pangkat bila-bila masa jika kita tidak bersyukur kepadaNya.


Langkah kerajaan Terengganu memberi e book kepada setiap pelajar sekolah merupakan langkah yang baik kerana mereka tidak perlu lagi membawa buku-buku yang tebal ke sekolah.


Sebelah petang pula saya turut mengikuti program MB di Muzium Negeri merasmikan pameran 50 Tahun Dewan Undangan Negeri Terengganu. Turut hadir ialah Speaker DUN, Datuk Tengku Putera Tengku Awang.


Pelik juga majlis melibatkan DUN ramai YB tidak hadir. Yang kelihatan ADUN Tepoh, Ramli Noh; ADUN Rantau Abang, Zaabar Datuk Adib; ADUN Kg. Raja, Pehimi;ADUN Manir, Datuk Haji Harun Taib dan ADUN Ladang, Datuk Tengku Hassan Tengku Omar.


Tak tahu ke mana YB Lain pergi. Ramai juga bekas YB yang hadir seperti ADUN Langkap, Pak Su Leh dan ADUN Batu Rakit, Datuk Mansor Mohamad; ADUN Tanggol, Mustafa Muda dan lain-lain.


Dalam ucapannya Tengku Putera berkata dia menjemput semua ADUN tetapi yang hadir bekas ADUN dan bakal ADUN sahaja. Nampaknya ADUN yang ada tidak berminat menghadiri majlis yang melibatkan mereka sendiri. Pelik bin ajaib.


Ahmad Said dalam ucapannya sempat menceritakan semua orang takut nombor 13. Katanya, beliau jadi Menteri Besar Terengganu yang ke 13, sebab itu perlantikannya penuh kontroversi.


Sewaktu melihat pameran gambar semua Speaker DUN, Ahmad Said sempat berkata, "Tengku Putera pun Speaker yang ke 13".


Dalam ucapannya Ahmad menjelaskan bahawa dalam Islam tidak ada sial majal dalam mana-mana nombor. Tahniah kepada Tengku Putera yang berjaya mengadakan pameran ini walaupun banyak yang tidak lengkap. Sepatutnya sepanjang 50 tahun boleh dicatat siapa ADUN paling lama berbahas dalam Dewan dan ADUN mana yang paling banyak mengemukakan soalan sepanjang 50 tahun DUN bersidang.

MUSA LAUNCHED SALLEH'S BOOK


Former Sabah chief minister Datuk Seri Salleh Said Keruak has produced a book entitled "Meneraju Perubahan" (Leading Change) which is a compilation of his writings over the last two years.


A symbolic launch of the book was performed by Sabah Chief Minister Datuk Seri Musa Aman, when Salleh, who is also Sabah Umno deputy chief, made a courtesy call on Musa to hand him a copy of the book at the latter's office at the State Assembly building here Monday.


Salleh said the book contained 101 selected writings that were posted on his website and blog, namely www.keruak.com and http://www.sskeruak.blogspot.com/.


It is being sold at RM70 a copy and orders can be made through e-mail to at yasal87@yahoo.com or through telefpone at 088-423954 and fax 088-426420.