Isnin, Disember 21, 2015

NEGARA HADAPI MASALAH JIKA GAGAL LAHIRKAN MODAL INSAN BERKUALITI

TAWAU, 20 Dis (Bernama) -- Negara akan berhadapan masalah besar jika gagal melahirkan modal insan berkualiti untuk kesinambungan kecemerlangan kepimpinan negara pada masa hadapan, kata Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan.

Sehubungan itu katanya, usaha memperkasa golongan belia sentiasa menjadi keutamaan pemimpin masa kini agar dapat mewariskan kepimpinan kepada mereka yang berupaya mengukuhkan kedaulatan dan kegemilangan bangsa serta negara.

"Inilah cabaran yang perlu digalas generasi muda iaitu menyedari peranan dan tanggungjawab terhadap negara," katanya ketika berucap pada program Kem Transformasi Belia Zon Tawau di Kem PLKN San Shui, semalam.


Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Apas itu berkata, kerajaan juga sentiasa berusaha menyediakan ruang dan peluang kepada generasi muda dengan penganjuran pelbagai program bermanfaat ke arah melengkapkan belia dengan pelbagai ilmu dan kemahiran.

Malah katanya, kerajaan sentiasa menggalakan generasi muda menubuhkan persatuan yang dapat mencungkil bakat kepimpinan pada peringkat awal dan sebagai langkah mengukuhkan jaringan perpaduan antara mereka.

Seramai 112 peserta - 64 lelaki dan 38 wanita - dari daerah ini, Semporna, Kunak dan Lahad Datu menyertai program berkenaan yang bermula 17 Disember lepas.

-- BERNAMA

SATUKAN MIC TERLEBIH DAHULU SEBELUM PANTAU UMNO-PAS

Presiden MIC S Subramaniam berkata beliau tidak menentang kerjasama Umno-PAS selagi tidak menjejaskan perhubungan dengan parti komponen BN yang lain.
“Ini penting.
“Kita tidak menentang sebarang kerjasama pilihan raya ada kedua-dua parti itu,” kata anggota parlimen Segamat itu kepada media di Kepong semalam.
Beliau juga berkata, buat masa ini, MIC masih memantau keadaan.
Ditanya sama ada kerjasama itu akan menguntungkan MIC, Subramaniam berkata perkara itu memerlukan penelitian terlebih dahulu.
Isu kerjasama itu bersemarak semula selepas kedua-dua presiden parti itu – Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Hadi Awang – dilihat mesra dalam sebuah acara alumni Universiti Al-Azhar minggu lepas.
Selain sama-sama terlibat merasmikan dan menyampaikan ucap utama, kedua-dua pemimpin itu juga menjadi perhatian dengan pakaian sedondon merah jambu.
Bagi saya, MIC tak perlu risau jika Umno bekerjasama dengan PAS kerana pada tahun 1974 dahulu PAS pernah menyertai BN.
Yang patut MIC risau sekarang ialah sokongan masyarakat India kini kepada MIC berpecah dua, kepada kumpulan Palanivel dan kumpulan Subramaniam.Oleh itu Subra sepatutnya memikirkan soal MIC dan bukan risau tentang kerjasama PAS dengan Umno.
Subra harus ingat bahawa MIC menang di kerusi Melayu. Jika pengundi PAS dan pengundi Umno bersatu memboikot MIC, sudah tentu MIC tumbang di Segamat.
Oleh itu MIC tak perlu gusar tentang kerjasama Umno-PAS, sebaliknya risau tentang masyarakat India yang makin meluat dengan MIC.