Jumaat, November 11, 2016

PILIHANRAYA 1990 PALING SENGIT

JOHOR BAHRU, 10 Nov (Bernama) -- Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) merupakan pilihan raya paling sengit dalam sejarah UMNO dan bakal menentukan kelangsungan parti itu sebagai parti pemerintah, kata Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Naib presiden UMNO itu berkata parti itu perlu bersedia menghadapi persaingan bagi mengelak nasib parti pemerintah seperti parti Golkar di Indonesia, Kongres (India), Parti Demokratik Liberal (LDP) di Jepun dan Kuomintang di Taiwan yang kalah dalam pilihan raya.

Katanya, pandangannya itu bukan untuk menakut-nakutkan anggota UMNO tetapi hanya memberi gambaran sebenar dan realiti yang harus diterima oleh parti itu.

Beliau memberi peringatan bahawa UMNO harus kembali mendapatkan mandat baharu pada PRU14 yang dijangka diadakan pada bila-bila masa dan ia bukan satu tugas yang mudah.

"Mandat lima tahun kita sudah hampir dua pertiga hayatnya...ini bermakna UMNO harus kembali mendapat mandat baharu, namun ia bukanlah semudah kita impikan," katanya ketika merasmikan Konvensyen UMNO Johor, di sini, malam ini.

Justeru, Hishammuddin, yang juga Menteri Pertahanan, meminta semua anggota UMNO Johor supaya berusaha gigih mulai hari ini bagi memastikan kemenangan parti dalam PRU14.

Konvensyen dua hari dengan tema 'UMNO Memacu Melayu Maju' itu turut dihadiri Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Setiausaha Badan Perhubungannya, Datuk Md Jais Sarday.

Hishamuddin, yang merupakan Anggota Parlimen Sembrong, dalam pada itu turut meminta UMNO mendepani pilihan raya akan datang dengan strategi berlainan, bersesuaian dengan keadaan semasa.

Katanya, ini penting kerana strategi harus bersandar kepada kekuatan sebenar UMNO dan mengambil pengajaran daripada pelbagai pengalaman dilalui.

Hishammuddin berkata di Johor, beliau gembira melihat usaha telah pun dilakukan oleh Menteri Besar dengan pengenalan beberapa inisiatif seperti Johor Berkemajuan dan Johor Prihatin.

Katanya, meskipun segala inisiatif ini akan memenangkan UMNO Johor pada PRU14 namun anggotanya diingatkan bahawa mereka bukan berada di zon selesa kerana terdapat individu yang masih tidak berpuas hati terhadap kepimpinan parti itu.

Justeru, beliau berharap konvensyen itu akan menjadi wadah untuk UMNO Johor menyedari tugas besar mereka iaitu meneruskan kelangsungan sebagai nadi dan nafas UMNO secara keseluruhannnya.

Ulasan saya, tak betul PRU ke 14 paling sengit kerana perpecahan dalam parti pembangkang menyebabkan PRU tersebut tidak sesengit PRU  1990.

Selagi PAS tidak bersama DAP dan Amanah, maka akan berlaku pertandingan tiga penjuru maka BN akan menang. Seorang penulis buku terkenal, Mohd Sayuti Omar meramalkan BN akan menang semua kerusi DUN di Kelantan pada PRU akan datang berikutan perpecahan PAS dengan Amanah.

Bagi saya, PRU 1990 paling sengit. Tiga hari menjelang hari pembuangan undi PBS keluar dari BN menyebabkan Semangat 46, PAS dan DAP yakin dapat menumbangkan BN tetapi senjata akhir BN menyelamatkan BN.

Seluruh negara terkejut bila PBS keluar dari BN yang menyebabkan Sabah menjadi kerajaan pembangkang. Tetapi strategi Tan Sri Joseph Pairin Kitingan membangkitkan semangat solidariti di kalangan orang Islam yang tidak mahu melihat kebangkitan orang Kristian di negara ini.

BN mengeksploitasi isu ini menyebabkan cita cita Tengku Razaleigh Hamzah untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia hancur berkecai. Berdasarkan senario terkini, maka selagi PAS berada di luar Pakatan Harapan, maka PRU ke 14 tidak sesengit PRU 1990.