Ahad, Februari 05, 2017

DZULKIFLI LEBIH BERANI DARI ABU KASSIM SHAH ALAM: Walaupun telah bersara namun bekas ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim Mohamed tetap menasihatkan orang ramai agar sentiasa melawan rasuah.

Abu Kassim berkata, sekiranya pada zaman selepas kemerdekaan rakyat boleh bersatu melawan ideologi komunis, mengapa kini rakyat tidak boleh bersatu melawan rasuah.

"Saya ingat lagi masa zaman (bekas perdana menteri) Tun (Abdul) Razak, beliau beritahu ada tiga 'C' yang berbahaya selepas merdeka iaitu communist (komunis), communalism (perkauman) dan corruption (rasuah).

"Kenapa pada masa itu, orang boleh bersatu dan beritahu betapa jahatnya ideologi komunis ini? Tapi kenapa tidak rasuah?," katanya semasa program Bicara Tokoh di Masjid Al-Ikhlas di Seksyen 13, Shah Alam malam tadi.

Tiada sesi soal-jawab dalam program selama kira-kira satu setengah jam itu.

Malah, beliau juga menceritakan tentang rasuah secara umum, indeks rasuah antarabangsa dan pengalamannya semasa menjadi penguatkuasa ketika SPRM dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Selain itu, Abu Kassim yang bersara sebagai pesuruhjaya SPRM pada tahun lalu turut menasihatkan masyarakat supaya melawan rasuah tanpa mengira ideologi politik.


"Ia harus dihapuskan, kita perlu yakin kalau kita bersama-sama," katanya lagi di hadapan kira-kira 100 orang jemaah masjid.

Pada Ogos tahun lalu, Abu Kassim bersara sebagai pesuruhjaya SPRM dan digantikan oleh Datuk Dzulkifli Ahmad yang sebelum itu bertugas sebagai pengarah pasukan penguatkuasa pemulihan hasil negara, Jabatan Peguam Negara.

Abu Kassim kini berkhidmat sebagai pakar perunding integriti di Fakulti Undang-undang di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Ulasan saya, Abu Kassim tak perlu cakap banyak. SPRM di zaman beliau tidak berani tangkap orang. SPRM di zaman Dzulkifli lebih berani. Setiap minggu tangkap orang tak kira KSU atau siapa. Malah ketua menteri Melaka dan Pengerusi MARA pun turut disiasat,

Pada hemat saya, Abu Kassim seorang pengecut berbanding dengan penggantinya yang lebih serius membongkar kes rasuah. Soal menang atau kalah di mahkamah itu soal lain. Yang penting Dzulkifli berani mendakwa sesiapa sahaja yang terlibat dalam rasuah. Syabas Dzulkifli dan pasukannya

 yang membuatkan SPRM lebih bertenaga.