Jumaat, Mei 21, 2010

TIDAK PELIK TAK BERI GUNA DEWAN


Tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang tidak membenarkan UMNO berceramah menggunakan dewan milik kerajaan negeri bukanlah perkara yang pelik. Kita patut tanya diri kita, sewaktu BN memerintah Pulau Pinang, pernahkah kerajaan BN memberi kebenaran kepada DAP berceramah menggunakan dewan negeri?

Kita tak pernah berbuat demikian. Oleh itu kita tidak boleh salahkan Lim Guang Eng menarik balik kebenaran kepada UMNO menggunakan dewan milik kerajaan negeri. Itu hak kerajaan negeri. Pulau Pinang bukanlah oasis demokrasi seperti yang didakwa oleh Lim Guang Eng.

Sebaliknya oasis demokrasi terletak di Terengganu. Lihatlah betapa liberalnya kerajaan BN Terengganu pimpinan Datuk Haji Ahmad Said memberi kebenaran kepada PAS untuk menggunakan Stadium Negeri sewaktu PAS mengumumkan nama calon pada pilihanraya kecil Kuala Terengganu pada tahun lepas.

Di zaman PAS memerintah Terengganu dari tahun 1999 hingga 2004, PAS tidak pernah memberi kebenaran kepada UMNO menggunakan dewan milik kerajaan negeri. Sebaliknya PAS menghalau anak-anak KEMAS menggunakan balairaya. Walaupun PAS zalim sewaktu memerintah Terengganu, tetapi Ahmad Said bersikap terbuka. Oleh itu oasis demokrasi sebenarnya terletak di Terengganu. Jadi tak usahlah Lim Guan Eng mendakwa Pulau Pinang sebagai oasis demokrasi.