Ahad, April 16, 2017

ZAHID RASMI AKADEMI PENGAJIAN ALQURAN YANG BELUM ADA PELAJAR?

SEMPORNA, 16 April (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pembangunan duniawi dan ukhrawi perlu dilaksanakan secara seimbang demi keharmonian hidup masyarakat, khususnya masyarakat Islam.

Beliau berkata menyebarkan ilmu sama ada ilmu akademik, al-Quran, aqli dan naqli secara meluas merupakan satu daripada pendekatan merealisasikan perimbangan antara pembangunan duniawi dan ukhrawi.

"Dalam keadaan ini saya ucapkan tahniah kepada wakil rakyat Bugaya Datuk Ramlee Marahaban yang komited mewujudkan Akademi Pengajian al-Quran Semporna (APAQS) walaupun kita sendiri bukan tenaga pengurus dan pengajar tetapi ilmu yang dimanfaatkan itu adalah salah satu peninggalan kita.

"Sebab apabila kita meninggalkan dunia hanya tiga perkara sahaja yang ditinggalkan (yang bermanfaat) iaitu amal jariah, ilmu yang dimanfaatkan serta anak soleh," katanya ketika berucap merasmikan APAQS di Mukim Bugaya di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Ramlee dan wakil rakyat Senallang Datuk Seri Nasir Tun Sakaran.


Menurut Ahmad Zahid, ramai yang memberi amal jariah namun jika bersikap riak maka amal itu sia-sia dan tidak mendatangkan pahala.

"Tetapi kalau kita ikhlas 'tangan kanan memberi dan tangan kiri tidak mengetahui' itulah yang terbaik dan saya mengingatkan kepada semua, lakukan amal jariah dengan niat yang betul dan yang mengetahuinya hanya Allah Taala," katanyai.

Beliau berkata ilmu yang dimanfaatkan harus diuar-uarkan supaya diketahui oleh umat Islam yang lain dan pemberitahuan itu bukan bertujuan untuk bersifat riak atau takbur.

"Ilmu yang dimanfaatkan akan menimbulkan gandaan manfaat yang pelbagai...usaha mewujudkan APAQS ini merupakan usaha yang baik kerana ilmu itu terus dimanfaatkan," katanya.

APAQS yang ditubuhkan dengan kerjasama Institut Akademi Pengajian al-Quran (IPAQ) bertujuan untuk membantu mengajar membaca al-Quran dalam waktu singkat iaitu 20 jam.

Kewujudan APAQS sekali gus diharap dapat melahirkan lebih ramai qari dan qariah serta para tahfiz di Sabah.

-- BERNAMA

TAK PERLU POLITIKKAN PERLANTIKAN HISHAMUDDIN


oleh SHAHBUDIN EMBUN
(sudah tersiar dalam Berita Harian)

Sebaik sahaja perlantikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai Menteri Tugas Tugas Khas diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak , maka bermulalah pemikiran pihak pembangkang yang begitu licik dan  kreatif dalam membuat andaian yang sangat negatif.Golongan ini terus membuat persepsi bahawa kedudukan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan goyah dengan perlantikan tersebut.

Satu demi satu teori yang dikemukakan dan semuanya mempunyai agenda yang sama iaitu ingin melihat kombinasi mantap Najib dan timbalannya Zahid Hamidi, kononnya berada dalam keadaan yang sangat kritikal.Ada tohmahan yang menyatakan usaha ini merupakan satu laluan kepada Hishammuddin untuk terus maju ke depan, dan pada masa yang sama menyisihkan Zahid Hamidi. Mereka yang membuat andaian seperti ini begitu yakin terdapatnya pergeseran antara Najib dan Zahid Hamidi.

Perlu diingatkan bahawa permainan andaian , persepsi dan melontar fitnah seperti ini bukanlah sesuatu yang baru di negara kita. Najib dan Zahid Hamidi sendiri pernah menjadi mangsa dengan pelbagai tohmahan dan fitnah. Walaupun semua isu yang dikaitkan dengan fitnah telah dijelaskan , namun pihak pembangkang terus menggunakan isu-isu ini untuk berlagak kononnya menjadi wira negara.

Dalam permainan bolasepak, pertukaran taktik oleh jurulatih atau pengurus ketika berlangsungnya perlawanan merupakan sesuatu yang biasa. Mungkin tidak tepat untuk membandingkan apa yang berlaku di dalam padang dengan urusan pentadbiran negara .Namun apa yang dilakukan oleh Najib sebenarnya ialah untuk melicinkan lagi barisan kepimpinan yang mentadbir negara.

Mengapa isu ini dipolitikkan sehingga menimbulkan pelbagai andaian dan persepsi yang negatif.

Dalam hal ini, setiap langkah yang dibuat oleh Najib dan Zahid Hamidi akan diteliti oleh pihak musuh .Dan  walaupun langkah yang diambil itu merupakan sesuatu yang positif, namun di mata pembangkang,  akan terus membuat kesimpulan bahawa langkah ini sebenarnya menggambarkan yang gandingan Najib dan Zahid sedang mengalami masalah.

Begitulah terdesaknya pihak pembangkang yang semakin hari semakin ketandusan idea untuk menyerang kepimpinan Najib  dan dibantu oleh Zahid Hamidi yang sudah terbukti begitu berkesan dalam mentadbir negara ini.

Perlu diingatkan juga bahawa Zahid Hamidi bukan sehari dua ini mengenal Najib. Hubungan kerja antara Zahid Hamidi dengan Najib sudah lama terjalin kerana beliau pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Politik kepada Najib semasa Najib memegang jawatan sebagai  Menteri Belia dan Sukan dan Menteri Pertahanan iaitu dari tahun 1986 sehingga 1993. Itu sebabnya juga kesetiaan Zahid Hamidi jangan dipersoalkan.

Sekali lagi diingatkan bahawa apa yang penting isu ini jangan dipolitikkan. Bahkan Hishammuddin telah menegaskan bahawa Zahid Hamidi juga telah membuat kenyataan menyambut baik pengumuman Perdana Menteri mengenai pelantikan itu. Bahkan Hishammuddin menjelaskan  lagi bahawa pelantikannya itu merupakan peluang untuk bersama Zahid Hamidi  membantu Perdana Menteri  mentadbir negara dengan lebih berkesan.

Sebagaimana yang dijelaskan, pihak pembangkang akan melihat isu ini  dari perspektif yang negatif. Sebenarnya musuh UMNO dan Barisan Nasional begitu bimbang melihat pertukaran taktikal ini akan mematikan langkah mereka. Itu sebabnya isu ini dipolitikkan dengan sewenang-wenangnya agar rakyat terpedaya dengan fitnah yang akan mereka lemparkan.

Biarkan pihak pembangkang bermain dengan permainan mereka.Biarkan tohmahan dan fitnah menjadi senjata utama mereka untuk menyerang. Apa yang penting gandingan kepimpinan yang ada sekarang perlu terus disokong agar terus dapat memberikan yang terbaik kepada rakyat Malaysia amnya.