Jumaat, Ogos 28, 2015

TAK PERLU PECAT MUHYIDDIN, PECAT MAHATHIR

Menjelang mesyuarat majlis tertinggi Umno pada 9 September depan, semua orang bimbang tentang nasib yang bakal dialami oleh timbalan presiden Umno, Muhyiddin Yasin. Ada yang berpendapat bahawa majlis tertinggi akan memecat beliau dari Umno kerana beliau terus mempersoalkan tentang 1MDB selepas dipecat dari jawatan TPM.

Sepert kata Shafie Afdal, takkan tanya soalan tentang 1MDB pun kena pecat dari jawatan, maka saya kira pembodek Najib tidak perlu mencadangkan kepada MKT supaya memecat Muhyiddin dari Umno.

Kita kaji semula di mana punca sebenar krisis yang berlaku sekarang. Umno lemah bukan kerana serangan luar dari Rafizi Ramli dan Tony Pua. Sebaliknya Umno lemah kerana serangan dari dalam Dr Mahathir Mohamad, bekas PM dan bekas Presiden Umno.

Justru itu MKT patut mencadangkan pemecatan keahlian Dr Mahathir. Di zaman Pak Lah jadi PM, Dr Mahathir keluar dari Umno kerana marah kepada Pak Lah yang dikelilingi oleh budak-budak tingkat empat.

Sekarang Dr Mahathir marah kepada najiib kerana derma RM2.6 billion, 1MDB, isu Rosmah Mansor, maka Umno patut mempertimbangkan cadangan ini. Dalam waktu yang sukar ini, memecat Dr Mahathir dari Umno akan melumpuhkan Umno, tetapi kita perlu ingat PRU 2018 masih jauh.

Zaman Dr Mahathir tiada Facebook, twitter, whatsapps, maka beliau tidak diserang seperti yang dialami Najib sekarang, tetapi Dr Mahathir bercakap tidak serupa bikin. Dahulu dia marah akhbar luar negara mengkritik kepimpinannya tetapi kini beliau yang beri wawancara kepada akhbar luar negara yang dimarahinya dahulu. Kenapa double standard dalam soal ini? Adakah Dr Mahathir sudah nyanyuk?

Bertindaklah dari sekarang jika BN mahu menang PRU akan datang. Insya allah kita masih ada masa lagi untuk memulihkan Umno dalam masa tiga tahun. Jika pada tahun 1989, Dr Mahathir tidak membenarkan penyokong team B masuk Umno baru, maka sudah sampai masanya najib bertegas memecat Dr Mahathir.

Jangan bimbang kerana PRU masih jauh. Seperti kata Dr Mahathir, orang Melayu mudah lupa. Bila tibanya PRU mereka tetap mengundi BN kerana mereka tahu jika Pakatan rakyat memerintah negara, negara lebih tidak stabil kerana sesama PKR, DAP dan GHB pun mereka tidak seiya dan sekata. Sebab itulah orang Melayu tidak ada pilihan lagi mengekalkan kerajaan BN walaupun tidak mendapat majoriti dua pertiga.