Isnin, Mac 14, 2011

PERSIMPANGAN BERTINGKAT PERLU DITAMBAH DI JERANGAU BARAT


Sekali-sekali balik ke Terengganu melalui Jerangau-Jabur, saya terlihat Lebuhraya Pantai Timur (LPT2) yang sedang dibina. Melintasi Bukit Besi ke Ajil, kelihatan pakej MTD dari Bukit Besi ke Kuala Telemong sudah hampir siap. Saya berpeluang melalui pakej sejauh 40 km itu dari Bukit Besi ke Ajil.

Saya nampak terlalu jauh jarak antara Bukit Besi ke Ajil. Ini bermakna orang yang berada di pertengahan antara Bukit Besi dan Ajil tidak ada peluang menggunakan LPT2 itu. Kalau ada pun mereka terpaksa jauh pergi ke bukit Besi sekitar 20 km baru dapat pergi ke Kuala Lumpur.Kalau mahu ke Kuala Terengganu mereka terpaksa naik di persimpangan bertingkat di Ajil.

Oleh itu saya berharap kerajaan dapat menambah satu lagi persimpangan bertingkat di Jerangau Barat yang penuj dengan para peneroka FELDA yang berada di FELDA Jerangau dan FELDA Jerangan Barat. Jika wujud persimpangan bertingkat baru ini, ini bermakna tanah yang berada di sekitar Jerangau Barat akan melambung naik. Ia memberi manafaat kepada penduduk setempat.

Oleh itu saya berharap Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dapat mendengar rintihan para peneroka FELDA Jerangau Barat untuk melihat satu lagi persimpangan bertinmgkat dibina di situ. terpulanglah kepada MB untuk mencari peruntukan sekitar RM15 juta itu dari mana sama ada dari kerajaan pusat atau dana khas kerajaan negeri. Demi kepentingan orang ramai apa salahnya kerajaan negeri menanggung kos pembinaan tersebut.

Selepas LPT 1 siap dari Kuantan ke Kuala Lumpur, selepas persimpangan bertingkat Gambang, persimpangan seterusnya ialah di Maran. tetapi bila desakan penduduk Sri Jaya, maka kerajaan negeri memohon MTD membina persimpangan bertingkat baru di Sri Jaya. Justru itu apa salahnya kerajaan negeri memohon diadakan persimpangan bertingkat tambahan di Jerangau Barat demi kepentingan para peneroka FELDA.