Sabtu, Oktober 23, 2010

MELAKA MAJU: TAHNIAH DATUK SERI ALI


Tahniah kepada Datuk Seri Ali Rustam kerana negeri pimpinannya, Melaka mendapat status negeri maju.Kehebatan beliau menerajui Melaka akhirnya membuahkan hasil.

Sudah tentu beliau meneruskan asas yang telah dirintis oleh bekas KetuaMenteri yang terdahulu, Tan Sri Rahim Thamby Chik, Datuk Seri Zain Ghani dan Datuk Abu Zahar.

Masyarakat berbilang kaum di negeri ini menyifatkan pengiktirafan Melaka Maju 2010 adalah wajar dan tepat berdasarkan pembangunan pesat yang dialami dalam tempoh 10 tahun lalu.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, rumusan itu diperoleh daripada soal selidik yang dijalankan oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM) Melaka dengan kerjasama Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) baru-baru ini.

Menurutnya, rumusan daripada soal selidik yang melibatkan kira-kira 1,916 responden daripada semua lapisan masyarakat dan umur itu rata-ratanya bersetuju Melaka wajar diiktiraf sebagai negeri maju.

Beliau berkata, kajian itu diketuai oleh Pengarah Kampus UiTM Melaka, Profesor Madya Dr. Mizan Hitam bersama sembilan yang lain bagi meninjau persepsi rakyat di negeri ini sama ada menerima atau tidak pengiktirafan Melaka sebagai negeri maju.

''Rumusan yang diperolehi daripada penduduk bandar, luar bandar dan pinggir bandar amat menggalakkan apabila 81.5 peratus responden berpandangan bahawa Melaka adalah sebuah negeri maju.

''Mereka juga berpendapat pengiktirafan yang diberikan oleh Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) adalah tepat dan Melaka layak untuk mendapat pengiktirafan itu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat dan mendengar taklimat mengenai persiapan perisytiharan Melaka Maju 2010 Rabu ini di Stadium Hang Jebat, di sini hari ini.

Perisytiharan Melaka Maju 2010 akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melalui persidangan video secara langsung dari Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) ke Stadium Hang Jebat.

Mengulas lanjut Mohd. Ali berkata, sebanyak 83 peratus responden lelaki dan 84 peratus wanita berpendapat Melaka wajar diberikan status negeri maju.

''Kaji selidik ini juga mendapati responden daripada kumpulan etnik iaitu Melayu (81.4 peratus), Cina (81.7 peratus) dan India (83.2 peratus) turut bersetuju Melaka mendapat pengiktirafan negeri maju 2010," katanya.

Rumusan daripada soal selidik itu katanya, rakyat di negeri ini dapat menerima pengiktirafan itu berdasarkan lima faktor utama iaitu pembangunan bandar yang pesat, nilai kemasyarakatan yang dipulihara, pentadbiran yang berkesan, nilai sosial dipertahankan, ekonomi dan pelancongan.