Ahad, Ogos 02, 2009

SIAPA KATA PEMIMPIN UMNO-PAS TIDAK BOLEH DUDUK SEMEJA?


Saya baru balik mengikuti Expo Franchise International di PWTC sebentar tadi. Nampaknya tidak ramai orang mengunjungi expo tersebut. Malah syarikat franchise yang menyertainya tidak banyak. Mungkin Perbadanan Nasional Berhad (PNS) yang menganjurnya tidak serius mempromosi expo tersebut.


PNS tidak banyak menolong syarikat Melayu. Sebagai bekas eksekutif PNS, saya telah memohon iklan untuk majalah saya, BUSINESS KINI. Bukannya banyak. Setakat RM5000 saja.
Menurut eksekutif PNS, Zamri, CEO tidak minit apa-apa di atas surat kami. Nampak sangat CEO ini payah menolong syarikat kecil macam kami. CEO ini orang Arab, entah apa namanya. Syed apa. Orang Arab memang susah tolong orang Melayu. Bercakap tentang orang Arab, saya teringat kepada pantun Daud Irahim, orang Arab pakai kasut berderap-derap, tengok punggung penuh kurap.
Saya masih ingat kepada bekas CEO yang pernah saya bekerja dahulu pada tahun 2001.Saya lupa namanya. Kini beliau di Tradewind Berhad. Bila saya hantar kertaskerja kepadanya, terus diminitnya untuk tindakan terus.
Tidak macam CEO ini yang lembab.Untuk tolong syarikat kecil iklan RM5,000 pun tak boleh, tak payahlah bantu usahawan jadi franchisee. Buang duit kerajaan saja tubuh PNS untuk bantu usahawan franchisee. Kalau duduk di kerusi CEO, tidak ada semangat nak tolong usahawan melayu, lebih baik letak jawatan.


Dari PWTC saya singgah di Hotz Cafe di The Mall. Saya join meja bekas ahli parlimen Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan yang juga Ketua UMNO Bahagian Dungun. Turut bersamanya ialah Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali. Ada sama ialah Setiausaha UMNO Bahagian Kemaman, Rosli Ahmad yang datang ke majlis PESAT di Bukit Jalil malam tadi. Rosli sempat bertanya saya, tak balik ke minggu depan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Kemaman. Saya jawab, balik.


Siapa kata pemimpin UMNO-PAS tidak boleh duduk semeja? Pak Li begitu mesra dengan Cikgu Pa. Cikgu Pa mengalahkan Datuk Aziz @Ibrahim Awang pada pilihanraya umum 1999 di Dungun. Pada tahun 2004 Pak Li pula mengalahkan Cikgu Pa di kawasan parlimen yang sama. Pada pilihanraya tahun lepas Cikgu Pa kalah kepada Matulidi pula.


Banyak yang dibualkan di antara mereka berdua. Orang kampung yang fanatik dengan PAS tidak tegur sapa orang UMNO. Sebaliknya pemimpin PAS dan UMNO bila terserempak dapat duduk semeja. Semangat inilah yang perlu diterapkan selalu. Biar perbezaan pendapat, tetapi bila ada peluang duduk semeja, duduklah semeja. Barangkali banyak perkara yang boleh dibincangkan bila duduk semeja. Kita perlu ramai lagi pemimpin PAS dan UMNO yang bersifat terbuka seperti Pak Li dan Cikgu Pa ini.

DARI DULU NIK AZIZ MERENDAH DIRI


Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dari dulu merendah diri. Setiap kali Perdana Menteri datang ke Kelantan beliau menyambutnya di lapangan terbang. Tidak kira di zaman Dr. Mahathir atau di zaman Pak Lah, Nik Aziz tetap sama. Semalam Najib datang ke Kelantan beliau tetap menyambutnya di lapangan terbang.


Sepatutnya Menteri Besar dan Ketua Menteri pembangkang yang lain mencontohi Nik Aziz. Kita tak pernah dengar Menteri besar Kedah, Azizan menyambut Najib di lapanganterbang Alor Setar.


Begitu juga kita tak pernah dengar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyambut Najib di lapangan terbang Pulau Pinang. Begitu juga kita tak pernah dengar Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim menyambut Najib di mana-mana majlis di Selangor.


Apa salahnya mereka merendah diri seperti Nik Aziz. Haji hadi Awang ketika menjadi Menteri Besar Terengganu tidak pernah menyambut Dr. Mahathir dan Pak Lah di lapangan terbang Kuala Terengganu.


Ini yang membezakan Nik Aziz dengan Haji Hadi yang ramai orang nampak Nik Aziz berjiwa besar walaupun ramai orang UMNO menghentamnya dalam suratkhabar baru-baru ini berikutan ucapannya mengatakan pergi jahanam UMNO.


Kita dengar apa kata Nik Aziz seterusnya. Beliau mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di atas pertemuan singkat yang disifatkannya sebagai satu jaminan positif untuk meningkatkan kerjasama di antara kerajaan negeri dan kerajaan Pusat.


Nik Abdul Aziz ketika ditemui di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra petang ini sebelum berangkat ke Kuala Lumpur untuk menghadiri mesyuarat Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) kelihatan gembira dan ceria ketika menjawab soalan daripada pemberita malah beliau turut menggambarkan pertemuan empat itu berlangsung dalam penuh kemesraan.


Katanya, pada pertemuan itu, Najib memintanya supaya tidak memberikan reaksi terhadap provokasi yang diajukan oleh wartawan berhubung kerjasama di antara negeri dan Pusat.


''Saya ucap terima kasih kerana semacam jaminan yang positif untuk kerjasama di antara negeri dan Pusat. Alhamdulillah nampak air muka beliau bagus.


''Cuma dia sebut kalau boleh Tok Guru jangan cepat sangat menjawab provokasi wartawan, tapi dia faham kalau saya tak jawab kami tak ada surat khabar, kami tak ada televisyen, kami tak ada radio nak jawab.


''Kalau saya buat pekak telinga begitu tak boleh, nanti pula pengikut pakatan (pembangkang) akan jadi bermasalah pula, saya terpaksa jawab, tak boleh saya diam begitu. Pihak Perdana Menteri orang nak kata apa pun, kalau dia senyap pun tak apa, dia ada radio, televisyen, dia boleh jawab bila-bila masa,'' katanya.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pertemuan ringkasnya dengan Najib di lapangan terbang tersebut pada sebelah pagi ketika Perdana Menteri tiba untuk merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kota Bharu dan Majlis Mesra Rakyat di sini.


Ketika berucap pada majlis tersebut, Najib yang juga Presiden UMNO berkata, beliau terkejut apabila mendapati salah seorang yang menunggunya ialah Nik Abdul Aziz.


Dalam pertemuan yang berlangsung kira-kira 20 minit itu, Najib turut meminta supaya Nik Abdul Aziz tidak mengeluarkan kenyataan yang mengguris perasaan ahli UMNO.


Sementara ketika ditanya adakah beliau akan berhenti daripada mengeluarkan kenyataan seperti itu, Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas berkata, beliau tidak akan berhenti selagi ada pihak yang menyerangnya.


''Saya memang tak kacau orang, tetapi kalau orang kacau saya, macam mana. Tidak boleh, kalau saya senyap, saya tak boleh jawab melalui radio, televisyen, saya tak ada apa, nak bercakap mulut, ceramah mana boleh," katanya.


Beliau turut membangkitkan soal tuntutan royalti minyak pada pertemuan tersebut bagi mendapatkan penjelasan lanjut.


''Saya sebut balik pasal royalti minyak, jadi Najib kata kita dalam pertimbangan undang-undang macam dia ulangi perkara lama. Tak apa, insya-Allah saya harap Allah SWT buka pintu hati kita, Kelantan akan dapat hak dia, jadi hidup kita akan aman damai," katanya.