Khamis, November 06, 2008

KEPALA BATAS, PEKAN BERKECUALI


UMNO Bahagian Kepala Batas dan Pekan yang dijadualkan bersidang hujung minggu ini tidak akan membuat sebarang pencalonan untuk pemilihan parti Mac depan.


Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, kedua-dua bahagian tersebut telah mengemukakan permohonan agar dikecualikan daripada membuat pencalonan.


Katanya, permohonan itu juga telah diluluskan oleh Majlis Tertinggi (MT).
“Perlembagaan UMNO tidak menghalang bahagian yang diketuai oleh Presiden dan Timbalan Presiden daripada membuat pencalonan.


“Bagaimanapun, kedua dua bahagian itu sudah mengemukakan permohonan supaya diberi pengecualian dan ia telah diluluskan oleh MT,” katanya .


Sudah wajarlah Kepala Batas dan Pekan tidak membuat pencalonan untuk jawatan presiden dan timbalan presiden supaya orang ramai tidak salah tafsir siapa yang disokong Pak Lah dan Najib bagi jawatan timbalan presiden.


Jika Pekan mencalonkan Muhyiddin tetapi Kepala Batas mencalonkan Ali, ia akan menimbulkan kekeliruan. Oleh itu lebih baik kedua-dua bahagian ini berkecuali.


Begitu juga bagi pencalonan Naib Presiden yang boeh menimbulkan tafsiran yang bermacam-macam. Pencalonan bagi Ketua Pemuda pun sudah menimbulkan kekeliruan apabila Pekan mencalonkan Mukhriz tetapi Kepala Batas mencalonkan Khairy Jamaluddin.


Kononnya Najib mahu Mukhriz jadi ketua pemuda yang baru manakala bahagian Semberong yang diketuai oleh Hishamuddin mencalonkan Khairy turut menimbulkan tafsiran. Oleh yang demikian lebih baik Kepala Batas dan Pekan berkecuali supaya ia tidak menimbulkan sebarang tafsiran yang negatif.

SIAPA CALON YANG KENA NANTI?


Lembaga Disiplin UMNO melalui khidmat pemantau yang diwujudkan telah berjaya mengenal pasti calon-calon yang menyalahgunakan kuasa dan mengamalkan politik wang sepanjang tempoh pemilihan parti yang berlangsung sejak bulan lalu.

Pengerusinya, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail berkata, calon-calon yang menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden dan Naib Presiden didapati menggunakan khidmat pengurus, perayu dan pelobi atau 3P untuk mendapatkan pencalonan.

Beliau mengingatkan bahawa mereka yang didapati bersalah kerana terlibat dengan amalan itu akan hilang hak untuk bertanding atau kemenangan mereka dibatalkan.

''Pihak kami kini dalam proses menganalisis dan menyiasat secara serius serta terperinci untuk mengumpulkan segala bahan bukti bersama saksi bagi membolehkan tindakan tegas diambil tanpa mengira sesiapa pun.

''Saya selaku Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO berasa amat terpanggil untuk menyatakan perasaan saya yang amat sedih dan kecewa tentang gejala amalan politik wang yang berlaku dalam tempoh pemilihan parti kali ini,'' katanya dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan di sini hari ini.

Pemilihan di peringkat 191 bahagian UMNO di seluruh negara telah bermula sejak 9 Oktober lalu dan dijadualkan berakhir Ahad ini.

Jumaat lalu, Majlis Tertinggi (MT) memberi amaran kepada ejen pelobi, pengurus kempen dan perayu undi calon-calon pemilihan UMNO yang berada di hotel sekitar ibu negara dan negeri-negeri supaya pulang ke bahagian masing-masing sebelum dikesan oleh pemantau dan dikenakan tindakan.

Sementara itu, Tengku Ahmad Rithauddeen turut mengeluarkan amaran tegas supaya baki 49 bahagian yang akan bersidang pada minggu terakhir ini agar menghentikan amalan politik wang.
Katanya, amalan tersebut bukan sahaja perbuatan yang tidak baik tetapi merupakan perbuatan terkutuk.
Bagi saya, tak salah calon ada 3P tetapi yang salah bila 3P hulur wang. 3P hulur wang kerana ketua bahagian atau wakil bahagian yang minta wang. Siapa antara tiga calon timbalan presiden yang main wang ini? Adakah Muhyiddin? Ali atau Muhammad?
Siapa pula calon naib presiden yang main wang antara enam orang ini. Adakah Hishamuddin, Khaled, Dr. zahid, Isa, Syed Hamid dan Shafie Afdal? Kalau semua calon main wang, maka kosonglah jawatan timbalan presiden atau naib presiden.

TITAH SULTAN PERAK WAJAR DIBERI PERHATIAN


Titah Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah di majlis penyerahan memorandum Gabungan Melayu Perak di Kuala Kangsar semalam wajar diberi perhatian oleh semua orang Melayu.


Sultan Azlan meminta semua pihak menghentikan mempertikai perkara yang telah dipersetujui dalam perlembagaan. Ia dibimbangkan akan mengguris hati dan emosi orang Melayu.

Mujur kita masih ada Raja-Raja jika tidak orang DAP sudah jadi MB di Perak. Itu pun orang Melayu masih tak sedar diri sanggup sokong DAP yang kononnya memperjuangkan kepentingan semua kaum.


Sebarang pindaan perlembagaan menyentuh Raja-Raja serta bidang kuasa Raja Pemerintah merangkumi agama Islam, bahasa kebangsaan, kedudukan orang Melayu serta bumiputera di Sabah dan Sarawak perlu terlebih dahulu mendapat perkenan Raja-Raja.
Oleh itu orang Melayu tak perlu bimbang tentang kedudukan mereka kerana ia terjamin dalam perlembagaan.

Dalam pada itu orang Melayu kena ubah sikap. Jangan jadi alat orang bukan Melayu. Kerana DEB orang Melayu dapat tender. Tapi tender itu akhirnya disubkontrak kepada orang bukan Melayu kerana orang Melayu mahu kaya cepat. Yang dapat rasa daging orang bukan Melayu, yang dapat rasa kuah ialah orang Melayu kerana dasar mahu kaya cepat.


Orang Melayu sendiri yang mengkhianati orang Melayu. Bukan salah kerajaan kerana banyak peluang sudah diberi kepada Melayu tetapi kuota 30 peratus belum tercapai.


Bila orang MCA cadang buka kuota, kita marah sebaliknya kita sendiri yang menggagalkan kuota itu tercapai. Dapat saham, dapat projek terus jual projek kepada bukan Melayu. Bila keadaan ini berterusan, bila kuota 30 peratus itu akan tercapai?Sudah sampai masanya bagi orang Melayu bermuhasabah. Lihatlah apa yang PKR dan DAP buat di Pulau Pinang dan Selangor serta Perak. Orang Cina yang tak pernah jadi GM PKNS dilantik sebagai pemangku GM. Oleh itu orang Melayu hendaklah kembali menyokong perjuangan untuk menegakkan kedaulatan orang Melayu.