Sabtu, Februari 11, 2017

ANDA AHLI BIASA DAP, ZAID, TAK PAYAH BUAT KENYATAANSetelah ditegur berhubung kenyataan beliau bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad kini adalah pemimpin de facto pembangkang, bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim memberi respons di Twitter dengan nada menyindir.

"Baiklah. Sekarang saya perlu berhenti beri pandangan peribadi saya pada hampir semua perkara. Saya harap para wartawan akan buatkan lebih mudah bagi saya dengan tidak bertanya soalan," katanya.

Terdahulu, ahli parlimen DAP Gobind Singh Deo menafikan terdapat "persetujuan senyap" di antara parti-parti pembangkang bahawa Mahathir kini adalah pemimpin de facto.

Beliau juga menegur Zaid, yang menyertai DAP pada Selasa lalu kerana membuat kenyataan kepada media tanpa berunding dengan jawatankuasa eksekutif pusat parti itu.

Bagaimanapun Zaid berkata beliau telah cuba untuk menjelaskan isu itu.

"Apabila orang kata pembangkang tiada pemimpin, saya cuba jelaskan. Saya tidak pernah berniat untuk mencadangkan Tun M (Mahathir) adalah pemimpin tertinggi. Ok, tidak lebih mengenai perkara itu," katanya dalam laman sosial.

Dalam temu bual dengan Malay Mail Online, Zaid mencadangkan bahawa terdapat "persetujuan senyap" di kalangan pakatan pembangkang mengenai kedudukan Mahathir.

“Kita sudah ada pemimpin. Ia cuma tidak diperkatakan dan diisytihar. Tetapi Mahathir pemimpin de facto dan saya gembira," beliau dipetik sebagai berkata.

Zaid juga berkata Mahathir, yang juga pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), adalah satu-satunya tokoh berkaliber untuk menyatukan pembangkang dalam ketiadaan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang menjalani hukuman penjara.Bagaimanapun, Gobind berkata CEC DAP tidak pernah membincangkan atau bersetuju dengan perkara itu.

"Saya merasa pelik bila Zaid telah memilih untuk membuat pengumuman sebagai ahli DAP tanpa terlebih dahulu berunding dengan kepimpinan parti. Beliau sepatutnya lebih tahu.

"Ia adalah CEC yang memutuskan bagi pihak DAP dan tidak pernah ada apa-apa keputusan dibuat," tambah Ahli Parlimen Puchong itu.


Ulasan saya,, Zaid perlu sedar diri bahawa beliau adalah ahli biasa DAP. Maka dia tak perlu buat kenyataan kepada wartawan. Who are you? Maka duduk diamlah kecuali anda Pengerusi DAP. Jangan salahkan wartawan yang bertanya. Sebaliknya awak boleh jawab, no comment.