Isnin, Julai 11, 2016

CALON FAKTOR KEMENANGAN BN

Berikutan kemenangan cemerlang BN di PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru baru ini, Fakhrul Azman Abu Bakar berpendapat pemilihan calon merupakan faktor kemenangan calon dalam PRU akan datang.

Beliau yang juga bekas Ketua Pemuda Keadilan Terengganu berkata jika BN memilih calon yang berwibawa BN boleh menang di Terengganu.

Katanya, 15 calon BN tewas di Terengganu pada PRU lalu kerana orang Umno sendiri mewnolak calon pilihan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said.

"Kenapa DUN Chukai kalah besar? Kerana pengundi Umno sendiri menolak Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Hamid sedangkan beliau adalah setpol MB sepatutnya pengundi DUN Chukai boleh menerimanya," kata beliau dalam satu pertemuan ekslusif dengan blog catatanzabidi.

Fakhrul, 49 tahun adalah anak Cikgu Abu Bakar Ibrahim bekas Ketua Pemuda Umno Hulu Terengganu (1967-1990). Selain itu beliau adalah Pesuruhjaya Pengakap Terengganu dari tahun 1985 hingga 1993.

Berasal dari Johol, Negeri Sembilan beliau kahwin dengan orang Kuala Berang ketika mengajar di Hulu Terengganu pada tahun 1960. Adik iparnya adalah Datuk Razali Ismail ahli parlimen Kuala Terengganu dan Timbalan Menteri Pelajaran di zaman Pak Lah.

Fakhrul yang menjejaki ayahnya menyertai politik adalah bekas Setiausaha Penyelaras Umno DUN Wakaf Mempelam pada tahun 1996 serta Setiausaha Umno Cawangan During Burung. Malah pada tahun 1998 beliau dilantik ahli jawatankuasa Biro Dakwah Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu yang diketuai Datuk Wan Farid Wan Salleh.

Apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dari Umno, beliau menyertai Keadilan pada tahun 1999 kerana berpegang pada prinsip yang disebut Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Anwar belum bersalah selagi mahkamah belum memutuskan beliau bersalah.

Menyedari Anwar sudah menyimpang jauh dari perjuangan asal PKR, Fakhrul meninggalkan PKR yang bergabung dengan Parti Rakyat Malaysia (PRM). Beliau menyertai semula Umno dan membantu kemenangan bapa saudaranya, Datuk Razali yang bertanding dalam PRU 2004.

Beliau yang rapat dengan orang PAS dan PKR ketika berada dalam PKR meminta tolong kawan kawannya untuk mengundi Datuk Razaali. Mereka jawab beres, undi DUN diberi kepada PAS tetapi undi parlimen diberi kepada BN.

Sebab itulah Datuk Razali menang besar pada tahun 2004. Fakhrul main peranan di belakang tabir memasang poster kerana ketika itu ahli jawatankuasa Umno Bahagian Kuala Terengganu pun tidak mahu Datuk Razali menang. Dengan bantuan rakan rakan beliau habuiskan poster calon yang tersadai di dalam markas BN.

Begitulah lumrah alam, bila Datuk Razali menang, ketua cawangan yang mahu melihat Datuk Razali kalah paling ke depan cium tangan Datuk Razali. Dengan melantik Cikgu Pa sebagai pegawai khas ahli parlimen itu, maka Fakhrul tersingkir dari arus utama Datuk Razali.

Sebab itu majoriti Datuk Razali merosot pada PRU 2008. Fakhrul
 tidak dipanggil oleh jentera Datuk Razali untuk membantunya. Pada PRK Kuala Terengganu, Fakhrul cuba membantu Datuk Wan Farid yang bertanding tetapi beliau tidak ikuti nasihat Fakhrul maka Wan Farid kalah dalam PRK tersebut.

Dengan pengalaman Fakhrul, sudah sampai masanya bagi pucuk pimpinan Umno meletakkan Fakhrul di tempat yang sewajarnya. Beliau petrnah memohon jawatan APMT untuk DUN Wakaf Mempelam pada tahun 2008 tetapi Pengarahnya, Haji Roshaili tak tahu diploma insuran yang dimiliki oleh Fakhrul itu adalah diploma keluaran Uitm. Itulah akibatnya letak guru sekolah jadi pengarah agensi kerajaan negeri.

Dalam suasana orang berebut jadi calon, Fakhrul layak jadi calon parlimen Kuala Terengganu kerana pengalamannya membantu bapa saudaranya menang dalam PRU 2004 boleh membantu kemenangannya yang dapat menarik undi orang PAS dan orang PKR.

Beliau bukan ahli jawatankuasa Umno Bahagian tetapi pengalamannya dalam politik menyebabkan beliau boleh dianggap sebagai calon boleh menang. Beliau masih aktif di peringkat pusat sebagai Ketua Penerangan PERKASA Negeri Terengganu dan Pengerusi Biro Antarabangsa Institut Kerjasama Islam Malaysia (IKIAM).