Isnin, April 27, 2009

BILA ORANG LUAR JADI PENGERUSI PERHUBUNGAN


Apa nak jadi dengan negeri Terengganu? Orang terengganu bergaduh sesama sendiri, maka dapatlah orang luar jadi Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Padan dengan muka. Cucu kepada ahli parlimen Parti Negara dari kawasan Kuala Terengganu pada tahun 60an (Datuk Onn Jaafar) kini menjadi Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu seperti diumumkan Jumaat lepas.

Saya ada menerima sms dari nombor yang tidak dikenali 0145078780 yang mengatakan dua orang tidak menandatangani memorandum dari 8 ketua bahagian yang menyokong Ahmad Said sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Mereka ialah Idris Jusoh (Besut) dan Nasir Ibrahim Fikri (Kuala Nerus). Pengirim sms itu yang dikrim pada jam 12.05 tengah malam 25 April lalu hairan kenapa Nasir enggan menandatangani memorandum itu.

Inilah demokrasi UMNO. Enam ketua bahagian sokong Ahmad said tetapi Ahmad said digugurkan sebagai pengerusi perhubungan. Perlu apa hantar Haishamuddin ke Terengganu sebagai pengerusi perhubungan? Ia akan menyulitkan keadaan lagi kerana Ahmad Said adalah Menteri Besar sedangkan Hishamuddin adalah Menteri Dalam negeri. Kalau Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin yassin yang dihantar ke Terengganu, keadaan lebih mudah dikawal kerana beliau adalah Timbalan Perdana Menteri.

Pada tahun 1999, selepas BN tewas di Terengganu, Timbalan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi dihantar mempengerusikan Badan Perhubungan UMNO Terengganu. Pak Lah adalah TPM maka beliau dihormati oleh semua ketua bahagian. Menghantar Hishamuddin tidak akan menyelesaikan masalah UMNO Terengganu. Sebaliknya lebih mudah PAS menawan Terengganu pada pilihanraya umum akan datang.

Yang jelas Ahmad Said selaku Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO negeri masih di situ dan sudah tentu Hishamuddin akan banyak menyerahkan tugasnya kepada Ahmad Said. Yang jelas mungkin dilantik Setiausaha Perhubungan ialah Din Adam (ADUN Bukit Besi) dan bendahari Sabry Alwi (bekas Ketua Pemuda Negeri).

Dapatkah Hishamuddin mempertahankan Terengganu dalam pilihan raya umum akan datang? Ia bergantung kepada sokongan kedua kem, kem Idris Jusoh dan kem Ahmad said. semoga hishamuddin dapat menyatukan kedua-dua kem ini.

Khamis lepas saya berada di the Mall. saya bertemu dengan seorang G7 dari Hulu terengganu. Beliau memberitahu Dr. Ramzi Zubir bekas setiausaha politik Idris Jusoh jadi dalang mengirim sms ugut tiga orang ADUN. Sabtu lalu polis mengesahkan sedang mencari Dr. Ramzi. Maknanya hebat juga puak Idris mahu memalukan Ahmad Said terpaksa mencipta sms ugutan sendiri, sehingga tujuh orang yang tidak menerima ugutan pun tidak menhadiri sidang Dewan Undangan negeri.

Jika benar Dr. Ramzi terlibat, maka 10 ADUN ini perlu letak jawatan kerana mereka tidak ada niat lain selain memalukan kerajaan BN sendiri. Oleh itu Najib Razak selaku Presiden UMNO perlu melihat kes ini secara serius. Inilah ujian pertama bagi hishamuddin sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Semoga beliau dapat mempertahankan Terengganu dari jatuh ke tangan PAS? Janganlah dalam sejarah nanti, nama anda disebut sebagai pengerusi perhubungan UMNO Terengganu ketika BN Terengganu tumbang pada pilihanraya umum 2012.