Isnin, Ogos 03, 2009

IR. ROSLI DITAHAN SPRM


Seorang Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu Ahad ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000.


Adun berkenaan dipercayai menerima wang suapan terbabit bagi membolehkan sebuah syarikat mendapat projek lanskap di Kuala Lumpur.


Difahamkan, semasa ditahan kira-kira pukul 9.30 pagi di Kijal, dekat Kemaman, Terengganu, SPRM telah menemui wang tunai RM5,000 pada Adun berkenaan.


Ketika ditahan, Adun berkenaan berada bersama rakannya dan difahamkan beliau telah dibawa ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya untuk siasatan lanjut.Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Shukri Abdull, ketika dihubungi, mengesahkan mengenai penahanan Adun terbabit tetapi enggan mengulas lanjut.


Malam tadi saya banyak menerima call dari rakan-rakan di Terengganu yang bertanya siapakah ADUN berkenaan. Menurut sumber, ADUN itu ialah Ir. Rosli dari Kemasik. Beliau memang kaki pau duit. Sebelum jadi YB pun dia sentiasa pau duit orang semasa dia jadi consultant. Oleh itu tidak hairanlah beliau diperangkap kali ini.
Nampaknya nyawa beliau sebagai ADUN hanya sepenggal sahaja. Orang Kemasik mahu anak kemasik jadi YB selepas Datuk Abu Bakar Ali jadi YB dari Kerteh selama enam penggal. Maka Ir Rosli dipilih sebagai calon tetapi dengan kes ini, sudah tentu hanya sepenggal sahaja orang Kemasik jadi YB.