Ahad, November 30, 2008

CALON NAIB PRESIDEN BEREBUT BERI KENYATAAN


Bila ada kenyataan kontroversi dari pemimpin MCA, begitu mudah calon- calon Naib Presiden UMNO memberi kenyataan. Ini untungnya wartawan kerana mereka mudah dapat ulasan sebelum Mac 2009. Selepas Mac 2009, mungkin wartawan susah sikit dapat ulasan dari menteri-menteri kerana mereka sibuk.


Sekarang ini pantang call, terus mereka beri kenyataan. Maklum saja masing-masing mahu undi dari para perwakilan. Bila Timbalan Presiden MCA, Dr. Chua Soi Lek berkata ketuanan Melayu sudah tidak releven, berebut-rebut calon Naib Presiden buat kenyataan.


Hishamuddin Hussein berkata lebih baik pemimpin parti komponen yang terus mempertikai ketuanan Melayu menyerrtai parti pembangkang. Seorang lagi calon Naib Presiden dari Johor, Syed Hamid Albar berkata ia bukanlah jenaka yang boleh dipermainkan. Katanya, kenyataan Soi Lek itu boleh menimbulkan kemarahan orang Melayu.


Khalid Norden juga dari Johor memberi amaran kepada Soi Lek supaya jangan mencabar ketuanan melayu. Calon Naib Presiden tunggal dari Sabah, Shafie Afdal kesal dengan kenyataan bekas Menteri Kesihatan itu. Katanya, isu itu tidak perlu ditimbulkan oleh mana-mana pihak.


Sehingga ini empat calon telah menyelar Soi Lek. Kita tunggu apa pula kata Isa Samad, Dr. Rais Yatim, Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Dr. Jamaluddin Jarjis nanti. Saya kira Soi Lek tak perlulah dilantik semula dalam cabinet menggantikan Ong ka Chuan kerana kenyataan itu sedikit sebanyak telah menyinggung perasaan orang Melayu.