Selasa, Ogos 18, 2009

ORANG PAS PUN TAK MASUK SYURGA


Heboh satu negara bila Nik Aziz kata orang UMNO tak masuk syurga. Hari ini beliau nafikannya kerana dia kata dia tak kata kepada ahli UMNO cuma kata kepada orang Islam yang asingkan agama dari pegangan hidupnya. Jadi siapa yang putarbelit kenyataan Nik Aziz? Adakah wartawan yang putarbelit atau Nik Aziz sendiri buat penafian setelah diberi fatwa oleh Mufti Perak bahawa syurga bukan ditentukan oleh manusia.


Susah apa dengan kenyataan Nik Aziz. Orang UMNO boleh jawab juga orang PAS pun tak masuk syurga kalau dia hidup bukan cara Islam. Islam suruh bertegur sapa di antara umat Islam tetapi ada orang PAS tak tegur orang UMNO lebih dari tiga hari. Layakkah orang PAS macam ini masuk syurga? Orang PAS pulau kenduri orang UMNO. Layakkah orang PAS macam ini masuk syurga?


Baru-baru ini Nik Aziz sudah beri lesen kepada orang DAP hina Islam kerana katanya orang DAP itu tak faham Islam. Sepatutnya Nik Aziz pertahankan Islam dari dihina oleh orang DAP. Biarlah rakyat menilai sendiri kenyataan Nik Aziz itu. Biarlah semua pemimpin DAP yang anti Islam pi permatang pasir hina Islam, nak tengok boleh menang tak PAS di Permatang Pasir pada 25 Ogos ini. Di bawah ini diperturunkan semula berita Nik Aziz yang kata orang UMNO tak masuk syurga walaupun telah dinafikannya hari ini untuk makluman kita semua.


Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata, anggota UMNO tidak akan masuk syurga kerana parti itu mengamalkan ajaran Islam palsu dari Palestin.


Pas dan Islam yang diamalkan oleh umat Islam daripada kalangan anggota UMNO.


"Islam bawah UMNO tidak ke mana dan tidak boleh bawa seseorang itu ke syurga. Berdasar perkara itu, saya percaya penduduk di kawasan Permatang Pasir akan memilih calon Pas sebagai wakil rakyat mereka," katanya kepada pemberita di Institut Kemahiran Belia Negara Bukit Mertajam di sini semalam selepas proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil Permatang Pasir.
Pengundian ialah pada 25 Ogos ini.

PADAN MUKA UNDI PAKATAN RAKYAT


''Kami tidak akan undi pakatan pembangkang lagi.'' Itu adalah luahan perasaan marah penduduk Islam di Seksyen 23 di Shah Alam semalam setelah kecewa dengan keputusan kerajaan negeri membina kuil berhampiran kawasan kediaman mereka.


Menurut penduduk, keputusan itu tidak wajar kerana majoriti penduduk kawasan itu beragama Islam manakala penganut Hindu hanya berjumlah 40 orang.


Tegas mereka, sekiranya kerajaan negeri berkeras untuk membina kuil di tanah seluas 0.2 hektar itu, ia jelas menunjukkan pimpinan pakatan pembangkang tidak peka dan tidak menghormati sensitiviti umat Islam di kawasan itu.


Berikutan itu, penduduk menyerahkan memorandum membantah pembinaan kuil itu ke pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga, Rodziah Ismail yang terletak berhampiran tapak kuil itu.


Memorandum tersebut diserahkan oleh Pengerusi Badan Bertindak Persatuan Penduduk Seksyen 23, Ahmad Mahyuddin Manaf kepada Pegawai Khas kepada Rodziah, Naim Yusri.


Ketika ditemui selepas itu, Ahmad Mahyuddin berkata, keputusan kerajaan negeri itu jelas bertentangan dengan janji pakatan pembangkang pada pilihan raya umum lalu yang kononnya akan menghormati sensitiviti semua kaum dan agama dalam dasar pentadbiran mereka.


Jelasnya, penduduk kesal dengan keputusan itu kerana pentadbiran Barisan Nasional (BN) sebelum ini telah memutuskan tiada sebarang pembinaan dilakukan di atas tanah milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) itu.


Malah, cadangan pembinaan kuil itu telah dipindahkan ke Seksyen 22 yang mempunyai ramai penganut Hindu selaras dengan keputusan kerajaan negeri ketika itu.


''Kita bertegas tidak mahu kuil Hindu dibina di kawasan ini kerana tidak kena pada tempatnya. Malah ketika keputusan pembinaan kuil ini dibuat, kerajaan negeri tidak mengadakan perbincangan dengan penduduk terlebih dahulu,'' ujarnya.


Ahmad Mahyuddin turut menyalahkan Rodziah serta Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad kerana bersikap seolah-olah 'tutup mata' dan membiarkan sahaja keputusan kerajaan negeri itu sedangkan mereka boleh memberi pandangan dalam isu itu.


Malah jelasnya, kedua-dua pemimpin itu gagal memberikan sebarang jawapan atau tindakan walaupun surat bantahan telah dikemukakan kepada mereka pada 26 Mei lalu.


Sebaliknya, Exco kerajaan negeri, Xavier Jayakumar telah mengumumkan pembinaan kuil di kawasan itu yang disiarkan oleh akhbar pada 11 Ogos lalu.


Seorang lagi wakil penduduk, Ramzi Abdul Rahman, 40, pula memberitahu, bantahan penduduk dibuat berasaskan kepada masalah dan kehendak majoriti penduduk di kawasan itu, bukannya didorong oleh mana-mana parti politik termasuk BN.


Beliau meminta kerajaan negeri tidak terus menuduh tindakan penduduk itu bermotifkan politik dan dipengaruhi mana-mana parti.


''Bantahan ini datang dari hati penduduk. Kita tidak mahu kerajaan negeri berikan alasan politik dalam hal ini tetapi mencari jalan penyelesaian yang terbaik.


''Kita tidak ada niat untuk bersifat perkauman atau menghalang kaum lain mengamalkan agama mereka, tetapi kita mahu mereka turut menghormati umat Islam di kawasan ini,'' ujarnya.