Isnin, April 30, 2018

MB YANG CAKNA MASALAH RAKYAT
SEREMBAN: Menteri Besar (MB) Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan telah membuktikan bahawa beliau adalah MB yang cakna masalah rakyat. Sebab itulah beliau menang tanpa bertanding di DUN Rantau apabila PAS tidak meletakkan calon selepas calon PKR tidak dibenarkan SPR masuk ke dalam dewan kerana tidak ada pas SPR.

Apabila 43 orang pekerja estet Ladang Kirby di Labu enggan berpindah setelah estet itu dibeli oleh Sime Darby, Mohamad telah menemui Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan ketika itu, Datuk Seri Rahman Dahlan memohon peruntukan untuk membina projek perumahan rakyat (PPR) di ladang tersebut.

Projek itu diluluskan oleh menteri baharu, Tan Sri Noh Omar dan impian penduduk Ladang Kirby menjadi kenyataan apabila MB melancarkan projek tersebut sebanyak 200 unit pagi ini.

"Mereka tolak pampasan yang diberikan oleh Sime Darby kerana ladang ini satu nostalgia buat mereka. Maka kerajaan negeri bersetuju PPR dibina di kawasan ladang Kirby seluas 43 ekar, dan 43 orang ini diberi keutamaan mendiami PPR tersebut manakala 157 orang lagi diambil dari rakyat Negeri Sembilan," katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan PPR Labu yang dibina oleh Tulangis Sdn Bhd.

Beliau memuji Ketua Pegawai Eksekutif Tulangis Sdn Bhd, Datuk Seri Mohamed Rahim Husin yang membina projek tersebut kerana track record Tulangis yang banyak membina PPR di seluruh negara.

Dalam ucapannya, beliau berseloroh kalau Datuk Seri Rahim gagal membina PPR Labu beliau akan dilarang masuk ke Negeri Sembilan.

"Apabila Datuk Seri Rahim sampai sempadan Negeri Sembilan di Nilai, secara automatik beliau tidak boleh masuk ke negeri ini," kata beliau sambil disambut gelak ketawa hadirin.

Menteri Besar juga meminta kementerian memasukkan dalam bajet 2019 untuk membina 300 lagi PPR Labu di kawasan sebelah tapak yang sedia ada.

Beliau juga meminta Majlis Perbandaran Nilai memberi kerjasama kepada kontraktor supaya dapat membina projek ini pada bulan Julai nanti dan ia dijangka siap dalam tempoh 18 bulan.

Dalam ucapannya juga, beliau meminta SPR memberi kebenaran kepada calon PKR. S. Streram  untuk bertanding pada PRU 9 Mei nanti.

"Saya sudah bersedia untuk lawan calon PKR. Saya yakin BN menang kerana penduduk Rantau mengenang budi BN. Orang PKR pun tak kenal calon tersebut kerana dia orang Selangor dan bukan orang Rantau," katanya.

Pada hari penamaan calon Sabtu lalu, Mohamad adalah calon tunggal yang menang tanpa bertanding.

Beliau yang juga ahli majlis tertinggi Umno percaya ada konspirasi untuk memburukkan beliau kerana apabila calon PKR itu tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan sekejap sahaja isu itu diviralkan oleh pihak pembangkang ke seluruh negara.

"Sedangkan Tok Mun calon Bebas di Kuala Terengganu  dahulu pun mohon pas SPR kenapa dia yang enggan mohon pas SPR," soal beliau.

Katanya, S. Streram sengaja tidak mohon pas SPR kerana mahu menyalahkan SPR dan menuduh beliau berpakat dengan polis tidak membenarkan calon PKR itu masuk ke dalam Dewan.

"Saya tidak tahu menahu kerana saya duduk dalam Dewan. Malah isteri saya yang tiada pas SPR pun tidak dibenarkan masuk juga," katanya lagi.

JUMAT PEMIMPIN TULEN WALAUPUN TIDAK DICALONKAN

KOTA KINABALU, 29 April (Bernama) -- Timbalan Ketua Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak menyifatkan tindakan bekas Ketua UMNO Bahagian Sepanggar Datuk Jumat Idris untuk terus setia dalam perjuangan Barisan Nasional (BN) sebagai pemimpin tulen dan sejati.

Salleh yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata pendirian yang dizahirkan Jumat mengenai kesetiaannya kepada parti membuktikan beliau seorang pemimpin berjiwa besar dan bersedia menerima keputusan daripada pucuk pimpinan.

"Saya gembira kerana kesetiaannya untuk terus bersama BN malah akan menyokong perjuangan BN bagi memastikan kemenangan kerusi Parlimen Sepanggar kekal dalam genggaman BN.

"Beliau (Jumat) tahu perjuangan masih lagi panjang. Saya yakin dengan kerjasama kita mampu meneruskan (legasi) kepimpinannya di Sepanggar dalam membawa pembangunan di kawasan ini," katanya.

Salleh berkata demikian ketika berucap pada majlis kenduri doa selamat dan Kupi-Kupi sempena PRU14 yang dihadiri kira-kira 3,000 penyokong di kediaman Jumat di sini, malam ini.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Salleh berkata perbincangan akan dibuat bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selalu Presiden parti berhubung proses mengembalikan semula keanggotaan Jumat dalam UMNO.

Salleh berkata perkara itu telah pun dimaklumkan sendiri oleh perdana menteri kepada Jumat dan pihaknya akan membawa isu itu ke peringkat tertinggi parti.

"Bagaimanapun, perkara perlu mengikut prosedur-prosedur tertentu. Sebelum ini, beliau (Jumat) merayu keanggotaan kepada UMNO dikembalikan (reinstate) kerana beliau sendiri percaya bahawa BN dan UMNO adalah platform terbaik meneruskan perjuangannya kepada rakyat.

"Mengembalikan keanggotaannya adalah perlu kerana beliau telah menunjukkan kesetiaanya kepada parti," katanya.

Sementara itu, calon BN kerusi Parlimen Sepanggar Datuk Seri Abdul Rahman melahirkan penghargaan dan terharu atas keikhlasan Jumat untuk membantu beliau dalam kempen sekali gus bersama-sama berjuang mempertahan Parlimen Sepanggar pada PRU14.

Pada PRU13, Jumat menang kerusi Parlimen Sepanggar dengan memperoleh majoriti 9,442 undi.

Pada PRU14 ini, Abdul Rahman yang mewakili BN-UMNO akan dicabar calon Warisan Mohd Azis Jamman, Jeffrey Kumin (SAPP) dan Robert Sopining (PCS) dalam persaingan empat penjuru bagi merebut kerusi Parlimen Sepanggar.-- BERNAMA