Selasa, Ogos 22, 2017

AZMIN ALI MENGHITUNG HARI?


KUALA LUMPUR, 22 Ogos (Bernama) -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menyiasat dakwaan penyelewengan pembayaran RM16 juta dipercayai oleh Menteri Besar Incorporated (MBI) dari Selangor kepada sebuah syarikat swasta.

Sehubungan itu, menurut sumber, SPRM telah menggeledah lima lokasi untuk mendapatkan maklumat dan dokumen bagi membantu siasatan.

Syarikat swasta itu dikatakan menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan kediaman pelajar di kampus induk Universiti Selangor (UNISEL) di Bestari Jaya, Kuala Selangor.

Menurut sumber, menerusi maklumat awal yang diperoleh oleh SPRM, MBI dipercayai telah membayar wang terbabit kepada syarikat itu sedangkan kontrak syarikat tersebut telah ditamatkan oleh UNISEL pada 2012.

Sumber itu menambah kata MBI dipercayai telah membuat pembayaran kepada syarikat itu menerusi dua transaksi iaitu sebanyak RM10 juta pada tahun 2015 dan RM6 juta pada tahun 2016.

"Siasatan SPRM menjurus kepada punca pembayaran tersebut oleh MBI sedangkan syarikat itu telah gagal melaksanakan kontrak yang diberikan mengikut kontrak perjanjian pelaksanaan kerja-kerja di UNISEL sekitar tahun 2012," kata sumber itu.

Lima lokasi yang telah diserbu oleh pasukan siasatan SPRM adalah pejabat UNISEL di Shah Alam dan Bestari Jaya, pejabat syarikat itu di Desa Pandan, Kuala Lumpur dan Bestari Jaya serta pejabat MBI di Seksyen 14, Shah Alam.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Siasatan SPRM Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi mengesahkan penggeledahan tersebut dan berkata pasukan siasatan telah merampas sejumlah dokumen dari kesemua tempat terbabit.

Beliau berkata pasukan penyiasat telah pergi ke lokasi-lokasi berkenaan untuk mendapatkan dokumen-dokumen berhubung siasatan kes tersebut selepas SPRM menerima maklumat mengenainya.

Tambahnya, pasukan penyiasat akan menganalisis dokumen-dokumen berkenaan untuk membantu siasatan.

"Siasatan masih di peringkat awal dan kita (SPRM) akan mengumpul bukti-bukti dan maklumat yang kukuh sebelum tindakan lanjut diambil," katanya.

-- BERNAMA

KEHEBATAN SULTAN MIZAN DEMI NEGARA

KUALA TERENGGANU, 21 Ogos (Bernama) -- Senyuman Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin diiringi tindakan spontan tuanku mengucap terima kasih sambil menggosok bahu penjaga kuda, antara petanda awal baginda gembira dengan keupayaannya semalam.

Tindakan baginda sejurus tamat perlumbaan itu bukan sahaja menceriakan penjaga kuda tersebut malah ia turut memberi harapan kepada penulis memohon perkenan menemu bual baginda sempena penyertaan Sultan Mizan dalam acara kuda lasak di temasya Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).

Hasrat penulis disampaikan kepada pengurus pasukan Malaysia Che Mat Din Ismail sejurus selepas menerima rekod kesihatan kuda dan dari jauh penulis dapat mendengar Che Mat Din menyebut Zalina daripada Bernama'.

Apabila mata baginda memerhati tepat ke arah penulis, ketika itu jugalah baginda menyebut :mahu mandi dan tukar pakaian sekejap."
Dalam tempoh beberapa minit, pelbagai persoalan bermain di fikiran penulis dan debaran semakin memuncak, memikirkan protokol istana yang perlu dipatuhi namun Che Mat Din menyatakan, "Bertenang, nanti awak akan tahu bagaimana Sultan apabila berdepan dengan rakyat."

Kira-kira 9 pagi, penulis dipanggil pegawai istana ke ruang santai di bahagian luar chalet yang dikhaskan di Taman Endurance Antarabangsa Terengganu (TIEP) di Lembah Bidong, Setiu, tempat berlangsungnya acara kuda lasak KL2017.

Perkataan pertama penulis tentunya "Ampun Tuanku, patik Zalina daripada Bernama memohon Tuanku berkenan untuk ditemu ramah sempena kejohanan ini", lantas Sultan Mizan tersenyum dan menjawap "InsyaAllah, boleh, duduklah" sambil baginda menunjukkan arah kerusi untuk penulis.
Beberapa soalan telah ditanya dan baginda kerap mengucapkan rasa syukur, mungkin ramai tidak tahu bahawa pada ketika temu bual dilakukan baginda tidak menganggap baginda adalah pemegang pingat emas kerana ketika itu tiada catatan masa secara rasmi memandangkan masih banyak yang boleh dipertikaikan termasuk kesihatan kuda.

Titah baginda lebih terarah kepada minat baginda terhadap sukan berkuda, rasa syukur kerana pasukan Malaysia selamat serta rasa bangga kerana mewakili negara dan TIEP dipilih sebagai lokasi acara kuda lasak Sukan SEA.

Sebenarnya, kebanyakan soalan yang penulis ajukan selepas melihat kemesraan baginda yang membahasakan diri sebagai "saya" menepati ketinggian peribadi dan kerendahan diri baginda.

Ketika itulah penulis mula faham maksud pengurus pasukan sebelum menghadap Tuanku dan lebih menggembirakan penulis ialah sokongan daripada Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah yang memerhati dari jauh sambil tersenyum ke arah kami.

Sebenarnya penulis tidak memperoleh peluang menghadap Sultan Mizan, tetapi berusaha mengikuti perkembangan baginda sejak beberapa hari sebelum bermula temasya dwitahunan itu dengan mengunjungi TIEP malah pernah memohon kepada pihak istana, namun tidak berjaya.

Tekad penulis memuncak semalam dan berharap jika gagal menemu bual, dapat melihat Tuanku berlumba pun cukuplah dan disebabkan itu penulis tiba seawal 2 pagi di lokasi permulaan pertandingan untuk melihat secara dekat Sultan Mizan bersama-sama lima atlet Malaysia melakukan latihan pemanas badan sebelum memulakan perlumbaan sejauh 80 kilometer pada 3 pagi.

Terima kasih atas kerjasama TIEP yang menyediakan pengangkutan untuk ke beberapa lokasi iaitu di 'water point' yang membenarkan penunggang berhenti bagi memberi rehat kepada kuda serta menyejukkan badan.

Penulis sempat melihat secara dekat Sultan Mizan bersama kudanya, RTES Annaversary dan melihat kesungguhan baginda serta semangat baginda memastikan semua rakan sepasukan selamat sambil memujuk kuda baginda agar bertenang.

Penulis juga melihat ketangkasan baginda menunggang kuda kerana kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki bersama empat individu yang lain, melalui laluan pintas ke 'water point' seterusnya dengan kelajuan 120 kilometer sejam.

Namun kami terkejut apabila Sultan Mizan bersama pasukannya telah menghampiri lokasi tersebut dengan hanya mengambil masa 20 minit sahaja, yang kebiasaannya memakan masa lebih sejam.

Penulis juga tidak melepaskan peluang memberi semangat kepada Tuanku yang memakai jersi bernombor 111 dengan beberapa kali menjerit, 'Go Tuanku, Go Tuanku,' sambil melihat baginda tersenyum.

Sebelum mengakhiri bicara, penulis sempat menyatakan 'Daulat Tuanku, patik adalah rakyat Terengganu', sekali lagi diiringi senyuman baginda yang sudah pastinya meninggalkan kenangan indah bagi penulis dapat menemu bual baginda dalam tempoh setengah jam.

Semalam, Sultan Mizan meraih emas dalam acara sukan kuda lasak kategori individu apabila tiba di garisan penamat pada 8.18 pagi dengan catatan masa tiga jam 48 minit 38 saat , meleburkan rekod atlet Malaysia iaitu pemenang pingat emas Sukan SEA 2013 di Myanmar, Mohd Sulaiman Muda yang mencatatkan enam jam 26 minit.

-- BERNAMA