Rabu, Januari 18, 2012

CEO LHDN KENA LETAK JAWATAN


Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak ada pengalaman mengurus pembahagian wang kepada orang ramai seperti yang dibuat sekarang pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Oleh itu saya hairan juga kenapa PM menyerahkan tanggungjawab ini kepada LHDN.

Pejabat Daerah di Terengganu ada pengalaman mengurus pembahagian dana khas kepada rakyat Trengganu sejak tahun 2000 lalu. Maka apa yang dibuat oleh LHDN menimbulkan kemarahan orang ramai terutamanya rakyat Terengganu yang sudah biasa menerima wang dana hari raya.

Sepatutnya bila LHDN tiada pengalaman belajarlah mengurus pembayaran wang seperti ini daripada pejabat daerah Terengganu. Sebaliknya CEO LHDN, Datuk Dr Mohd Shukor Haji Mahfar berlagak bodoh sombong. Bila bayaran bermula 15 Januari lalu kelam kabut dibuatnya bila orang ramai menyemak nama tiada dalam senarai penerima. Lebih memalukan nombor yang diberi untuk semak nama iaitu talian 1800222500 atau 1300883010 tidak pernah dapat.

Adakah LHDN menipu orang ramai? Kalaulah begini cara LHDN bekerja, ia backfire kepada BN. Atau adakah CEOnya orang pembangkang cuba sabotaj Datuk Seri Najib? Rakyat marah kepada BN gara-gara LHDN tidak cekap. Sepatutnya Datuk Dr Shukor letak jawatan. Buat malu saja nak urus pembayaran seperti ini pun tak tahu. Pergilah belajar dengan pegawai daerah di Terengganu cara nak urus bayaran dana hari raya.

hasrat Najib beri Rm500 kepada rakyat Malaysia amat dihargai tapi cara LHDN bekerja buat rakyat marah kepada BN. Jadi letak jawatanlah Dr Shukor.