Sabtu, Julai 29, 2017

"FIQH SABAHI" CARA BARU PEJABAT AGAMA SABAH MENYAMPAIKAN DAKWAH

PUTRAJAYA: Mufti Sabah, Datuk Bongsu Aziz berkata suasana di Sabah amat berbeza dengan di Semenanjung kerana dalam satu keluarga ramai ahli keluarga yang menganut pelbagai agama.

Oleh itu katanya beliau kena mengeluarkan fatwa mengikut keadaan setempat asalkan ia tidak bercanggah dengan al Quran.

"Bagi Dr Zakir Naik mengucapkan Merry Xmas kepada penganut agama Kristian adalah haram tetapi bagi saya ia adalah harus selagi ia tidak berniat mengagungkan agama lain," katanya ketika membentangkan kertaskerjanya "Fiqh Sabahi" di simposium tarekat tasawuf nusantara di masjid putra di sini petang tadi.

Katanya lagi, "Fiqh Sabahi" bukanlah mazhab baru tetapi ia adalah satu metodologi dakwah di Sabah kerana berdakwah di Semenanjung tidak sama dengan berdakwah di Sabah.

Sebab itu di Sabah ada yang masuk Islam sebanyak tiga kali kerana memeluk Islam bukan kerana Allah tetapi kerana kebendaan.

"Mereka keluar masuk Islam kerana kita yang lemah tidak memantau mereka sebaliknya mubaligh Kristian cergas bergaul dengan mereka di pendalaman," katanya.

Beliau yang berceramah sambil membuat lawak jenaka menyebabkan hadirin sebelah petang tidak mengantuk.

"Saya orang campuran Brunei (ayah) dan Dusun (emak) maka kawan saya kata saya orang Brudu," katanya sambil disambut gelak ketawa,

Katanya, Sabah memang unik kerana ada 37 suku kaum jadi berdakwah di Sabah memerlukan kebijaksanaan dalam menghadapi karenah pelbagai suku kaum.

Oleh itu melalui "Fiqh Sabahi", katanya, menggunakan pendekatan baharu dalam menyampaikan dakwah supaya seseorang itu memeluk islam bukan secara   paksaan yang akhirnya  Islam hanya di kerongkong semata-mata.

Beliau mengingatkan umat islam berhati hati memilih tarekat yang mahu diamalkan.

"Baru baru ini saya dapat  mengesan satu tarekat yang mengamalkan sujud sahaja sedangkan solatnya tidak. Maka kena rujuk kepada pejabat agama jika mahu amalkan tarekat yang muktabar," katanya lagi.UMAT ISLAM NUSANTARA HADAPI EMPAT CABARAN UTAMA

PUTRAJAYA: Umat Islam nusantara menghadapi empat cabaran utama kata  Kiyai Dr Wahfiudin Sakam.

Katanya, cabaran pertama ialah kemajuan teknologi informasi yang mana umat Islam terdedah dengan informasi yang negatif seperti pornografi, orientasi LGBT, pemurtadan agama serta pelbagai games yang membuat mereka ghaflah terhadap kewajiban keagamaan mereka.

"Cabaran kedua, perkembangan demografi membawa konsekuensi pada munculnya masalah masalah sosial dan alam sekitar," katanya ketika membentangkan kertaiudin bers kerjanya berjudul "Kepentingan ihsan dalam menghadapi cabaran geopolitik semasa" dalam Simposium Tarekat Tasawuf Nusantara 2017 di  Masjid Putra di sini hari ini.

Kiya Dr Wahfuidin berkata cabaran ketiga ialah dinamika geopolitik di mana kawasan nusntara adalah satu wilayah rebutan dua kuasa besar China dan Barat.

"Proxy war tidak dapat dielakkan dalam bidang bisnes dan ekonomi, teknologi dan media informasi," katanya lagi.

Beliau berkata cabaran keempat ialah ekstrater (Ekstrimisme, radikalisme dan terrorisme) yang mana ketidakadilan dalam bidang politik dan ekonomi menimbulkan kemarahan pihak-pihak yang menjadi korban.

"Ada korban yang berusaha melawan secara legal dan ada yang menempuh cara cara yang illegal lalu menyiapkan barisan pendukung bertindak radikal dan ekstrim," katanya lagi.PEGAWAI RHB BANK BERSUBAHAT DENGAN PANEL PENILAI UNTUK TIPU PELANGGAN?

KUALA LUMPUR: Seorang pelanggan Bank RHB mendakwa bank itu bersubahat dengan panel penilai bank tersebut untuk menipu pelanggan.

Beliau yang enggan disebut namanya berkata bakal pembeli rumahnya telah bersetuju untuk membeli banglo dua tingkatnya yang dibeli pada tahun 2009 pada harga RM1.2 juta.

Bakal pembeli tersebut telah memohon pinjaman dengan Bank RHB yang menilai rumah tersebut dengan harga RM3 juta pada tahun 2015. Namun demikian bank tersebut gagal mengemukakan laporan panel penilai bank iaitu Azmi & Co.

Bosan dengan kelambatan laporan penilai Azmi & Co maka bakal pembeli telah mendapatkan penilai sendiri J.S. Valuers yang menilai rumah tersebut dengan harga RM2. 5 juta.

Katanya, yang pelik kenapa Azmi & Co yang menilai dengan harga RM3 juta tetapi menipu built up area dengan keluasan 6,800 kaki persegi sedangkan keluasan built up yang sebenar 3,494 kaki persegi.

"Saya hairan kenapa RHB bergantung kepada laporan panel penilainya Azmi & Co yang kononnya menulis 6,800 kaki persegi built up areanya sedangkan ia adalah tidak benar," kata beliau kepada catatanzabidi.blogspot.com

Oleh kerana rasa tertipu bakal pembeli rumah pelanggan Bank RHB itu tidak jadi beli rumah itu dan dengan sendirinya Bank RHB telah kehilangan seorang bakal pembeli rumah.

Beliau meminta SPRM menyiasat kemungkinan pegawai bank bersubahat dengan panel penilai untuk menyapu RM500,000 di atas perbezaan penilaian antara J.S. Valuers dan Azmi & Co.

Katanya, perkara ini mungkin sudah lama berlaku kepada bakal pembeli rumah Bank RHB dan jika seorang pembeli yang diluluskan pinjaman RM3 juta
pegawai sapu RM500,000 maka dalam masa satu tahun memang sudah kaya pegawai tersebut.

"Bagi saya, ia adalah skandal pinjaman perumahan Bank RHB yang terbesar di abad ini," katanya lagi.