Isnin, Februari 19, 2018

KERAJAAN TIDAK PERNAH BIARKAN RAKYAT BERSENDIRIAN HADAPI KOS SARA HIDUP

BERA, 19 Feb (Bernama) -- Program Jualan Sentuhan Rakyat yang menjual barangan keperluan harian dengan harga murah menjadi bukti jelas kerajaan tidak pernah membiarkan rakyat 'bersendirian' dalam menghadapi masalah kenaikan kos sara hidup.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata walaupun tidak menafikan berlaku peningkatan harga barangan pada masa kini, namun kerajaan turut 'campur tangan' untuk memastikan rakyat tidak terbeban dengan isu itu.

Beliau berkata apabila timbul isu kenaikan kos sara hidup, kerajaan tidak boleh kawal secara keseluruhan kerana sebagai sebuah negara yang mengamalkan pasaran bebas, harga ditentukan oleh permintaan dan penawaran.

"Bagaimanapun kerajaan yang kita ada hari ini merupakan kerajaan yang bertangggungjawab, kita tidak serahkan sepenuhnya soal ini kepada pengguna untuk tentukan naik turun harganya, tetapi kerajaan turut campur tangan.

"Contohnya menerusi Skim Kawalan Harga pada musim perayaan, Kedai Rakyat 1Malaysia dan Jualan Sentuhan Rakyat, ini antara usaha kerajaan untuk memastikan kebajikan rakyat terus terjaga," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Jualan Sentuhan Rakyat Parlimen Bera di sini hari ini.

Pada program yang diadakan di perkarangan Pejabat UMNO Daerah Bera itu, sebanyak 30 barangan keperluan harian termasuk telur, susu, gula, beras, kicap dan ayam dijual dengan harga yang murah berbanding pasaran sehingga menarik lebih 2,000 penduduk dari kawasan berhampiran berkunjung ke situ.

Ismail Sabri yang juga Anggota Parlimen Bera berkata hasil kajian yang dilakukan mendapati program jualan seperti itu, mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada rakyat terutama mereka yang berada di luar bandar serta berpendapatan rendah.

"Tetapi kita tidak bolehlah mengadakan program seperti ini terlalu kerap lebih dua kali sebulan sebab nanti ia akan menjejaskan pula peniaga yang runcit yang lain pula," katanya.

Sementara itu seorang suri rumah Siti Sanah Sulaiman, 50, dari Felda Tementi amat gembira apabila program seperti itu turut diadakan di Bera.

"Harganya memang sangat murah dan berpatutan jika nak dibandingkan dengan harga pasaran, contohnya jika ayam segar di pasar dan kedai dijual RM7.50 sekilogram, namun di sini ia dijual dengan harga RM6.50 sekilogram.

"Jadi untuk kami terutama yang tinggal di kawasan Felda, memang amat memerlukan barangan yang dijual dengan harga murah seperti ini ditambah lagi dengan keadaan kenaikan kos sara hidup pada masa kini," katanya.

-- BERNAMA

NADZARI PERSOAL TANAH IJOK

oleh ABDULLAH KARIM

SHAH ALAM: Sekali lagi sikap pemimpin pembangkang terserlah apabila berterusan mencari orang lain untuk dipersalahkan ketika berdepan kemelut yang menjerut sikap retorik mereka yang selama ini mendabik dada mengatakan kononnya mereka adalah yang terbaik di kalangan yang terbaik.

Timbalan Pengerusi Umno dan Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata apabila BN dan Umno dikatakan 'panik’ kononnya isu tanah di Ijok berjaya diselesaikan, ia sebenarnya tindakan cuba mengalih perhatian umum dan ia juga sebenarnya kenyataan dangkal yang tidak menjawab persoalan pokok yang lebih besar iaitu mengapa tanah yang dirampas kerajaan negeri diserahkan kembali kepada syarikat bermasalah.

"Persoalan lain yang perlu dijawab ialah bagaimana kerajaan negeri boleh memberi kebenaran kepada dua syarikat bermasalah berkenaan untuk melakukan transaksi jualan kepada syarikat ketiga dengan nilai RM1.18 juta bilion disebalik kes berkenaan masih di mahkamah persekutuan?," tanya beliau.

Katanya fakta yang sudah diketahui ramai ialah dua kali kes tanah Ijok dibawa ke Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan dan ia dimenangi Kerajaan Negeri.

"Justeru apabila dua syarikat tadi membawanya ke Mahkamah Persekutuan pula, mengapa kerajaan negeri mengaku kalah dan membenarkan penyelesaian dibuat? Ini yang diragui," katanya.

Datuk Mat Nadzri berkata memang benar, peneroka boleh menarik nafas lega apabila menerima pampasan yang dijanjikan oleh dua syarikat terbabit tetapi dengan nilai RM1.18 bilion yang diterima selepas tanah dijual kepada syarikat ketiga, adakah adil nilai berkenaan kepada peneroka jika jumlah yang dikeluarkan hanya RM421 juta berbanding RM1.18 bilion yang diterima. Ke mana baki RM756 juta tadi?

"Seharusnya peneroka yang terlibat diberi pampasan mengikut harga semasa tanah berkenaan dan bukan nilai yang dibuat pada tahun 2000," katanya.

Sehubungan itu BN dan Umno Selangor mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia segera menyiasat Datuk Seri Azmin Ali mengenai apa sebenarnya yang berlaku di sebalik transaksi dan keputusan yang meragukan itu.

Datuk Mat Nadzri meminta rakyat Selangor membuka mata dan menilai sebaik-baiknya apa yang telah dilakukan oleh kerajaan Selangor ini kerana pada hakikatnya banyak lagi isu termasuk ketidakcekapan pentadbiran yang sedang berlaku di Pejabat Menteri Besar.

" Inisiatif ‘Peduli Rakyat’ yang diumumkan juga hanya sekadar cantik di atas kertas tetapi pelaksanaannya amat teruk sekali.

Beliau percaya kerajaan Selangor akan terus beretorik dan bermain dengan kata-kata bagi menampakkan pentadbirannya telus tetapi pada hakikatnya banyak dasar, polisi dan keputusan yang dibuat termasuk ‘Peduli Rakyat’ yang sebenarnya teruk di peringkat pelaksanaan.