Ahad, November 15, 2015

100 HARI ZAHID HAMIDI SEBAGAI TPM


OLEH SHAHBUDIN EMBUN

Tarikh 28 Julai 2015 merupakan satu detik bersejarah bagi Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi apabila dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Mungkin ramai yang tidak sedar, tetapi Zahid Hamidi sudah memikul tanggungjawab ini lebih daripada 100 hari.

Tentunya ada yang mempersoalkan perlantikan Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri. Adakah beliau seorang pemimpin yang layak memikul jawatan yang pernah “mengorbankan” beberapa pemimpin sebelum ini? Bolehkah masa depan negara diletakkan pada anak kelahiran Perak ini? Bagaimana pula dengan gandingan beliau bersama Perdana Menteri, Datuk Seti Najib Tun Razak? Dan bagaimana pula dengan kenyataan beliau yang selalu menimbulkan kontroversi ?Adakah ini akan memakan dirinya sendiri?

Terlalu banyak persoalan yang boleh diungkit dan dibincangkan apabila membicarakan tentang kewibawaan dan ketokohan Zahid Hamidi sebagai pemimpin.

Bagi saya, Zahid Hamidi sebelum menjadi Timbalan Perdana Menteri dan selepas memegang jawatan ini, masih merupakan Zahid Hamidi yang sama. Apa yang saya maksudkan ialah beliau tidak takut dengan cabaran dan masih bersuara lantang apabila membicarakan beberapa isu yang penting di negara kita.

 Dan disebabkan kelantangan dan keberanian beliau ini, maka kita tidak boleh menafikan yang Zahid Hamidi dan perkataan kontroversi tidak boleh dipisahkan.Terlalu banyak isu kontroversi yang dikaitkan dengan Zahid Hamidi.

Kenyataan beliau tentang sesuatu isu itu mungkin sukar diterima, namun ramai yang menganggap itulah ketegasan yang diperlukan untuk menangani sesuatu isu itu, walaupun apa yang dikatakannya itu tidak popular. Apa yang pasti Zahid Hamidi tidak mementingkan populariti diri dan sanggup berdepan dengan pelbagai kritikan dari semua pihak.Bagi Zahid Hamidi, lagi hebat lawannya, lagi kuat dia akan berlawan untuk membuktikan kata-kata dan tindakannya itu adalah betul. Itulah ketegasan yang diperlukan untuk menjadi pemimpin.

Itu sebabnya gandingan Najib Tun Razak dan Zahid Hamidi  merupakan gandingan yang sesuai dan mantap, bak kata orang “ada chemistry”. Najib terkenal dengan sifat tenang dan tidak panik walaupun dikritik oleh musuh politiknya, manakala kelantangan Zahid Hamidi memberikan keseimbangan yang diperlukan dalam gandingan ini. Sebenarnya persefahaman ini sudah lama terbentuk iaitu ketika Najib menjadi Menteri Belia dan Sukan, dan beliau telah melantik Zahid Hamidi sebagai setiausaha politiknya.

Najib bukan sahaja melantik seorang menteri yang penuh dengan kewibawaan  dan ketokohan sebagai seorang pemimpin, tetapi telah memilih seorang kawan yang akan berjuang disisinya, dalam keadaan senang dan juga susah. Dalam hal ini, Zahid Hamidi pernah memenegaskan,“Budaya Umno tidak pernah mencampakkan nakhoda kapal itu ke laut.Kita mesti bersama-sama dengan nakhoda kapal itu supaya kapal boleh terus belayar. Semangat inilah yang harus ada pada kepimpinan dan ahli-ahli Umno di peringkat akar umbi dan peringkat nasional.”

Apa yang dikatakan oleh Zahid Hamidi  perlu dijadikan iktibar oleh ahli-ahli Umno yang lain. Zahid Hamidi juga pernah menjelaskan yang dia tidak mahu budaya sate iaitu “mencucuk, membakar dan mengipas” wujud dalam Umno.Jika budaya ini dapat disingkirkan, maka perpaduan dalam Umno akan lebih mantap.

Apa yang diperjuangkan oleh Zahid Hamidi begitu penting dalam memastikan Umno terus relevan di kalangan rakyat Malaysia. Kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada pucuk kepimpinan akan memastikan perjalanan atau pelayaran perjuangan itu sampai ke destinasinya. Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan, kemelut politik yang berlaku hari ini merupakan antara yang paling serius dalam sejarah negara.

Namun Zahid Hamidi tetap yakin, apa pun kemelut yang melanda, semuanya boleh diatasi jika kepimpinan yang ada pada hari ini dipertahankan . Dalam hal ini, Zahid Hamidi telah berjanji akan mempertahankan kerajaan hari ini, sebuah kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui saluran demokrasi yang sah.  

"Kita diajar untuk taat kepada pemimpin yang dipilih oleh rakyat dan sokong pemimpin yang baharu, bukan cara Umno tikam dari belakang...setiap krisis kita perlu atasi bersama, bukan ketika senang sahaja kita bersama, semasa susah juga kita perlu bersama," katanya lagi.

Setelah lebih daripada 100 hari menyandang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri, Zahid sebenarnya tidak perlu membuktikan apa-apa lagi. Bagi mereka yang mengenali Zahid , tentunya tahu yang nama Zahid Hamidi bukanlah nama asing dalam kancah politik negara. Beliau telah melalui susah senang dan perjalanan politiknya telah melalui duri ranjau yang telah memberikan kematangan dan pengalaman yang amat berharga pada diri beliau.

Sebagai seorang pemimpin yang diberi tanggungjawab yang berat, rakyat Malaysia memerlukan kepimpinan Zahid yang tegas dan bersungguh-sungguh dalam menangani sesuatu isu itu. Itulah trademark kepimpinan Zahid dan beliau telah membuktikan bahawa beliau tidak gentar dengan apa pun cabaran yang ada di depannya.

Kira-kira lebih dari 100 hari yang lalu, iaitu ketika beliau  mula memegang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri, Zahid  berjanji akan membantu Perdana menteri memberikan perkhidmatan terbaik dengan segala keupayaan dan pengalaman yang beliau miliki. Beliau telah menepati janjinya itu dan terus memegang amanah tersebut dengan melaksanakan tanggungjawab dengan begitu berkesan sekali.

Zahid sedar bertapa penting dan beratnya tanggungjawab yang dipikul ini dan daripada apa yang ditunjukkan, Zahid berada di landasan yang betul untuk bersama-sama dengan Najib mengembalikan semula keyakinan dan imej Umno dan kerajaan, dan seterusnya membawa kejayaan yang diharapkan oleh rakyat Malaysia.