Selasa, April 18, 2017

MAHATHIRLAH MALA PETAKA KEPADA ORANG MELAYUDalam posting terbaru Tun Dr Mahathir Mohamad dalam blog chedet.cc beliau menulis bagi orang Melayu penubuhan PAS adalah satu malapetaka. Ia memecahbelah perpaduan Melayu dalam UMNO yang berjaya tumpas Malayan Union. Walaupun orang Melayu menjadi majoriti di Malaysia, tetapi dengan adanya PAS orang Melayu tidak menjadi majoriti lagi.

Benarkan dakwaan Dr Mahathir bahawa PAS parti yang memecahbelahkan orang Melayu? PAS dari dahulu hingga sekarang tetap tidak berubah. Pemimpinnya yang berubah menubuhkan Hamim, Berjasa dan Amanah. Dari segi akar umbi PAS tetap kuat. PAS tetap parti yang menjadi saingan Umno sekalipun sudah ada PKR.

Dr mahathir marah kerana PAS enggan bersama Pakatan harapan untuk menjatuhkan kerajaan BN dalam PRU akan datang. Baginya, bila PAS bertanding tiga penjuru dengan BN dan Pakatan Harapan maka peluang BN untuk menang besar adalah  lebih cerah.

Bagi saya, bukan PAS memecahbelahkan orang Melayu sebaliknya Dr mahathir yang memecahbelahkan Umno parti majoriti orang Melayu. Beliau rela perwakilan Umno pilih timbalan presiden pada tahun 1981 sama ada Tengku Razaleigh hamzah atau Datuk Musa hitam kerana tak mahu lantik Ku Li sebagai TPM seperti yang disarankan oleh Tun Hussein onn.

Sebaliknya beliau sebagai PM baharu boleh lantik Ku Li sebagai TPM jika beliau berpegang teguh dengan pesanan Hussein Onn. Tetapi beliau lebih suka politik "divide and rule" yang menyebabkan Umno ada kem Musa dan kem Ku Li.

Apabila Musa memenangi jawatan timbalan presiden kali kedua pada tahun 1984 beliau mengekalkan Ku Li sebagai menteri dalam kabinetnya yang menyebabkan Musa merajuk dan meletakkan jawatan sebagai TPM. Dr mahathir mengekalkan politik "divide and rule".

Pada tahun 1987 Ku li tewas tipis di tangan Dr Mahathir bagi jawatan Presiden Umno menyebabkan penyokong Ku Li membawa kes itu ke mahkamah. Penyokong Ku Li mahu pemilihan semula jawatan Presiden Umno diadakan tetapi Dr Mahathir lebih rela Umno diharamkan kerana beliau mahu tubuhkan Umno baru yang tidak membenarkan Ku Li dan Musa menyertai parti tersebut.

Maka keegoan Dr Mahathir ini menyebabkan Ku Li menubuhkan Parti Semangat 46. Siapa punca penubuhan Semangat 46? Bukankah Dr Mahathir? Jika Dr mahathir membenarkan Ku Li menyertai Umno baru sudah tentu Semangat 46 tidak wujud.

 Dua kali kalah dalam PRU 1990 dan 1995, Ku Li membubarkan Semangat 46 dan menyertai semula Umno. Tiga tahun kemudian Dr Mahathir memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari jawatan TPM dan dari Umno menyebabkan penyokong Umno mengadakan reformasi dan tunjuk perasaan setiap minggu di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Akhirnya Anwar menyertai PKR. Siapa punca penubuhan PKR? Bukankah Mahathir? Jika Mahathir tidak pecat Anwar dari Umno, sudah tentu PKR tidak wujud. Begitu juga apabila anaknya Mukhriz kalah bertanding jawatan naib presiden Umno pada tahun 2013, beliau keluar dari Umno kononnya kerana isu 1MDB. Sebaliknya isu peribadi anaknya. Lalu beliau menubuhkan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) untuk menentang Umno. jadi siapakah punca perpecahan orang Melayu? Adakah PAS atau Dr mahathir?
Oleh itu Dr mahathirlah mala petaka kepada orang melayu dan bukannya PAS. Beliau sanggup bersekongkol dengan DAP yang selama ini dianggap rasis. Sekarang DAP tak rasis lagi katanya. Jadi siapa yang jadi alat DAP sekarang? Bukankah Dr mahathir? PAS sudah insaf. Sebab itulah PAS tak mahu bersubahat dengan DAP lagi.AZMIN BUBARKAN DUN JIKA PAS PUTUSKAN HUBUNGAN DENGAN PKR?

BUKIT MERTAJAM: PAS dijangka memuktamadkan cadangan memutuskan kerjasama politik dengan PKR pada Muktamar parti itu yang dijadual berlangsung akhir bulan ini. 

Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh, berkata perbincangan mengenai perkara itu akan dibuat dan diteliti sepenuhnya pada Muktamar PAS, sebelum dimuktamadkan. 

Katanya, perbincangan berhubung memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR dijangka tidak dibawa ke peringkat Majlis Syura.

 "Setakat ini tiada perkembangan terbaru mengenainya dan saya dimaklumkan ia akan dibincangkan pada Muktamar kali ini.

 "Saya yakin perkara ini dapat dimuktamadkan sepenuhnya di Muktamar dan tidak dipanjangkan ke Majlis Syura seperti sebelum ini. 

"Apa yang saya boleh kata, Muktamar kali ini berlainan dengan sebelumnya dan banyak perkara serta isu hangat akan dibangkitkan," katanya pada sidang media selepas merasmikan Konvensyen PAS Pulau Pinang di sini, semalam.

Ulasan saya, jika muktamar meluluskan usul memutuskan hubungan dengan PKR maka PRN Selangor tidak dapat dielakkan.

Sekarang ini kerajaan Selangor bergantung kepada 12 kerusi PAS. Maka Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Mohd Ali tiada pilihan lain terpaksa membubarkan Dewan Undangan Negeri untuk mendapatkan mandat baharu dari rakyat.