Rabu, Jun 01, 2016

BN PERLU YAKIN KEKUATAN SENDIRI

(sudah disiarkan dalam akhbar Berita Harian)


Oleh Shahbudin Haji Embun

Mungkin ada yang tidak setuju dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi bahawa Barisan Nasional (BN) akan turun sebagai ‘underdog’ pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar yang akan diadakan pada 18 Jun ini.Apatah lagi kerusi tersebut disandang oleh BN pada Pilihan Raya Umum  (PRU) yang lalu.

Sementara pukulan K.O yang diterima oleh parti-perti pembangkang dalam Pilihanraya Negeri Sarawak baru-baru ini tentunya memberikan momentum kepada BN untuk terus membuktikan kepada rakyat Malaysia bahawa BN masih teguh dan sentiasa relevan di hati para pengundi di Malaysia.

Oleh itu, mengapa Zahid Hamidi menganggap BN sebagai “pasukan bukan pilihan”. Namun jika diteliti dengan lebih mendalam, kenyataan Zahid itu sebenarnya merupakan satu ungkapan taktikal yang mungkin akan memberi kemenangan kepada BN.

Ya, secara realitinya, pada PRU yang lalu,BN menang dengan undi yang tipis, iaitu hanya dengan kelebihan 399 undi sahaja. Manakala kerajaan negeri yang memerintah pula bukannya dimiliki oleh Barisan Nasional.Dari dua elemen ini, sememangnya BN boleh dianggap sebagai pasukan bukan pilihan.

Sungguhpun begitu, di sebalik status ‘underdog’ itu , ada hikmahnya yang tersembunyi kerana  status itu akan memberikan kelebihan kepada BN jika semua yang terlibat bekerja kuat untuk memastikan kemenangan berpihak kepada BN.

Istilah ‘underdog’ mungkin sengaja dipilih oleh Zahid untuk terus memberi kesedaran kepada setiap warga BN untuk memberikan lebih daripada 100 peratus komitmen supaya dapat mempertahankan kerusi Sungai Besar ini.

Secara umumnya setiap pasukan yang bergelar ‘underdog’ akan memberikan segala-galanya untuk membuat kejutan. Dan mungkin inilah yang dimahukan oleh Zahid supaya jentera PRK BN bekerja sepenuh jiwa dan tidak lalai dengan kejayaan BN di Sarawak.

Itu sebabnya dalam hal ini, kenyataan Zahid Hamidi ini juga sebenarnya untuk mengingatkan kepada BN supaya jangan ambil jalan mudah walaupun pihak pembangkang sendiri mempunyai masalah untuk bertanding di kerusi ini berikutan kerumitan hubungan PKR-PAS-DAP-AMANAH di Selangor .

Itulah sebabnya, dalam hal ini juga BN bukanlah ‘underdog’ dalam pengertian yang sebenarnya. BN mempunyai kekuatan yang tersendiri  dan antara kelebihan yang dimiliki oleh BN ialah calon yang dipilih untuk bertanding di kerusi Sungai Besar iaitu Budiman Mohd Zohdi .

Nama Budiman yang dimilikinya benar-benar mewakili sikap dan sifatnya yang budiman.  Beliau  merupakan calon yang berwibawa dan telah membuktikan dirinya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri di Sungai Panjang.Beliau mempunyai track record yang cemerlang sebagai ADUN dan disenangi oleh semua kaum di Sungai Panjang.

Apa yang pasti, strategi BN yang meletakkan anak tempatan kelahiran Kampung Sungai Limau dan juga merupakan Setiausaha ADUN BN di Selangor sebagai calon di sini merupakan satu taktik yang akan memberi kelebihan kepada BN.Sebagaimana yang dimaklumkan tadi, inilah kekuatan BN dan Itu sebabnya BN perlu memberi tumpuan kepada kekuatan sendiri dan biarkan sahaja apa yang berlaku di antara hubungan PKR-PAS-DAP-AMANAH di Selangor.

Tidak kiralah sama ada wujudnya pertandingan dua penjuru ataupun tiga penjuru, yang pasti tentunya terdapat pihak dari PKR, PAS, DAP dan AMANAH yang tidak akan puas hati dengan apa jua keputuan yang diambil dan faktor ini juga akan memberi kelebihan kepada BN. Bagi BN, biarkan sahaja perebutan kerusi berlaku asalkan BN boleh terus mengatur strategi untuk memastikan kemenangan berpihak kepada BN.

Dan melihatkan pada keadaan huru hara yang wujud ini,  tentunya rakyat Selangor sendiri dapat menilai bagaimana pakatan pembangkang ini tidak dapat duduk satu meja untuk mencari  dan mencapai persepakatan. Manakala BN pula telah membuktikan bahawa perkongsian kuasa yang diamalkan selama ini mampu memberikan kesejahteraan dan kestabilan kepada rakyat sekeliannya.

Mungkin sudah sampai masanya para pengundi Selangor mahukan sebuah kerajaan yang lebih stabil dan ada kemungkinan besar keputusan di PRK Sungai Besar nanti akan dilihat sebagai penanda aras untuk mengukur kekuatan BN di Selangor.Kita nantikan 18 Jun 2016 nanti.

keterangan gambar di atas penulis (kiri) bersama gurunya Prof Dato Rahman Shaari.

RATING TERTINGGI BAGI BULAN MEI 2016

Rating tertinggi bagi bulan Mei 2016 ialah Jodoh Asmuni kuat dengan Noriah (8 Mei). Ini bermakna walaupun blog ini blog politik orang lebih suka membaca berita non politik.

10 rating tertinggi bagi bulan tersebut ialah:-

1. Jodoh Asmuni kuat dengan Noriah (8 mei)
2. Muslimin calon Sungai Besar dan Aminuddin calon Kuala Kangsar (16 Mei)
3.Ada hikmah dan pengajarannya kata Razif (2 Mei)
4.Pelabur emas tertipu lagi (26 Mei)
5.Kehebatan Leicester City perlu dijadikan ikhtibar (12 Mei)
6. Antara PAS dan Amanah: Siapa lebih popular di Sarawak (3 mei)
7.Helikopter bawa Noriah belum ditemui (6 Mei)
8.SPRM cakap tak serupa bikin? (13 mei)
9. Beli kelab bolasepak kerana terhutang budi kepada Itali (1 Mei)
10.Mahathir bunuh UMNO yang dia tubuh (18 mei)