Rabu, Disember 23, 2015

KELUARLAH DARI PAS MASUK AMANAH, IDRIS

Di tengah-tengah isu keakraban Umno-PAS, Naib Presiden PAS Idris Ahmad menegaskan bahawa pandangan peribadi tidak boleh dipakai dalam isu itu.
“Jika ada individu yang hendak bergabung dan teringin dengan Umno, maka individu itu sahaja yang pergi,” katanya.
Beliau menegaskan PAS pernah kehilangan pemimpin-pemimpin kanannya sebelum ini, termasuk dua presiden – Ahmad Fuad dan Datuk Asri Muda  tetapi PAS tidak lemah.
“PAS tetap hebat, kerana dasar, bukan kerana individu. Siapa pun boleh pergi, Insya-Allah PAS berdiri gagah,” katanya.
Beliau sebelum itu mengulas spekulasi parti itu mahu bergabung dengan Umno, dengan menegaskan mereka mempunyai organisasi pelbagai peringkat.
“Heboh di peringkat media sosial dan media perdana, PAS hendak bergabung dengan Umno.
“Ingin saya tegaskan bahawa PAS ada organisasi daripada peringkat Majlis Syura Ulama, AJK (anggota jawatankuas) PAS Pusat, dan muktamar (tahunan),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyentuh majlis anjuran alumni Universiti Al-Azhar yang menyaksikan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak berkongsi pentas.
Selain warna baju mereka yang sedondon mencuri perhatian, ramai dilihat cuba membaca bahasa tubuh dan kemesraan kedua-dua pemimpin itu di pentas.
Hadi menyampaikan ucap utama dalam acara itu manakala Najib pula merasmikannya.
Dalam kenyataannya, Idris berkata sejak acara yang menurutnya disediakan “proksi kerajaan” itu, terbukti PAS tidak akan mengikut agenda orang lain tetapi hanya apa yang diajar oleh agama.
Sementara itu, Idris juga menyeru anggota dan penyokongnya supaya menjadikan media rasmi parti – Harakah dan Harakahdaily – sebagai rujukan untuk sebarang keputusan parti.
Selain itu, anggota PAS juga diseru hadir ke acara dan dialog bersama pemimpin dan mendapatkan maklumat terus keputusan parti dan bukan pandangan peribadi.
“Jangan jadikan media perdana, media sosial, hatta media alternatif, mereka ada agenda yang tersendiri untuk memadam cahaya perjuangan PAS,” dakwanya.
Mengulas isu ini, pada pendapat saya Idris Ahmad jangan terlalu negative thinking.
Kita sekarang memikirkan tentang survival orang Melayu dan Islam di negara ini. Kalau idris mahu negara ini diketuai Dr Wan Azizah Wan Islam yang diremote control oleh DAP pada tahun 2018, teruskanlah.

Jangan menyesal suatu hari nanti jika orang Melayu di negara ini akan menjadi seperti orang Melayu di Singapura. Takkanlah Idris sudah lupa apa  yang Pakatan Rakyat yang diketuai PAS buat sewaktu di Perak selepas PRU 2008 yang diremote control oleh DAP.
Idris sepatutnya bersyukur presiden beliau, Haji Hadi Awang sudah insaf dan tidak mahu diperalatkan lagi oleh DAP. Oleh itu Idris tak perlu sindir Haji Haji dan jika beliau tidak setuju dengan langkah PAS berbaik baik dengan Umno, keluarlah dari PAS dan sertailah
Amanah proksi DAP.