Selasa, April 03, 2018

RAZIF SEDIA BERTANDING KERUSI PARLIMEN

KUALA BERANG, 3 Mac (Bernama) -- Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman melahirkan kesediaannya untuk bertanding di peringkat Parlimen sekiranya diarahkan oleh pucuk kepimpinan parti UMNO dan Barisan Nasional pada Pilihanraya Umum ke-14 nanti.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Takir itu berkata terpulang kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menentukan dimana-mana sahaja beliau akan dicalonkan nanti asalkan UMNO dan BN memenangi pilihan raya nanti.

"Kita sebagai pemimpin yang setia dengan kepimpinan utama parti merasakan ia sesuatu yang tidak menjadi masalah. Sekarang semua itu terpulang kepada presiden parti menentukan sebagai pemimpin utama dimana kita akan akur dengan apa sahaja keputusan yang akan beliau ditentukan ..saya tidak ada masalah..semua saya serah atas kebijaksanaan beliau.

"Kalau betul saya ke parlimen saya akan bersedia, kalau ke Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong sekalipun pun saya bersedia,..dimana-mana DUN pun tidak mengapa..saya bersedia...yang penting sekarang kita ingin menang," katanya ketika mengulas mengenai desas-desus bahawa beliau akan bertanding di Parlimen Kuala Nerus pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Projek Perumahan Nusa Idaman dan KP Square di Kampung Kuala Ping di sini, hari ini.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Datuk Mohd. Zubir Embong, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telemong, Datuk Rozi Mamat, Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) Sdn Bhd, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad dan Pengerusi SPNB Idaman Sdn. Bhd, Datuk Seri Ahmad Kabit.

ROAD TO MAHA ZON UTARA KUTIP JUALAN RM250,000

TELUK INTAN, 1 April (Bernama) -- Pameran Road To MAHA (Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia) 2018 Zon Utara mencapai hasil jualan kira-kira RM250,000 sepanjang dua hari ekspo itu berlangsung.

Road To MAHA 2018 yang dianjurkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di Dataran Menara Condong Teluk Intan di sini, disertai kira-kira 100 usahawan dengan kebanyakannya adalah wanita.

Timbalan Menterinya Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata ekspo itu turut mencatatkan kehadiran 60,000 pengunjung, melebihi sasaran 25,000 orang.

"Jualan tertinggi ialah kluster sajian makanan popular di Empayar Makanan iaitu sejumlah RM103,000, kios makanan pula sebanyak RM50,000 manakala bagi florikultur mencatatkan kira-kira RM20,000.

"Sambutan daripada pengunjung amat mengalakkan sekali gus mengatasi jumlah pengunjung Road To MAHA sebelum ini yang diadakan di Lundu, Sarawak iaitu kira-kira 24,000," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Konsert Gegar Peladang bersempena Road To MAHA Zon Utara di perkarangan Dataran Menara Condong, di sini malam ini.

Tajuddin berkata pihaknya menjangkakan kehadiran pengunjung meningkat pada penganjuran seterusnya di Kemaman, Terengganu pada Khamis ini.

Road to MAHA bertujuan membawa kemeriahan MAHA 2018 kepada rakyat di seluruh negara sebelum kemuncak berlangsungnya ekspo pertanian terbesar itu dari 22 Nov hingga 2 Dis depan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Selangor.

Antara yang menarik sepanjang ekspo itu ialah jualan pelbagai hasil tempatan termasuk bahan segar seperti ikan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga-bungaan, jualan produk asas tani, juadah popular, trak makanan, kraf tangan serta promosi destinasi agro pelancongan.

-- BERNAMA