Selasa, November 18, 2008

TERENGGANU NEGERI TERAWAL

Terengganu merupakan negeri pertama di negara ini yang akan membuat retreat di Genting pada Khamis ini untuk menghadapi pilihan raya umum 2012. Langkah yang diumumkan oleh Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Rosli Mat Hassan wajar dipuji.

Walaupun cuma ada satu sahaja pertukaran ketua bahagian (di Marang) tetapi usaha awal ini wajar diberi pujian kerana ia mengambil masa yang agak lama untuk menyembuhkan luka-luka yang berlaku dalam pertandingan bahagian baru-baru ini.
Justru itu semua negeri terutamanya yang kalah seperti Kelantan, Kedah, Perak, Pulau Pinang dan Selangor patut mencontohi usaha Terengganu ini.

Oleh itu bagi yang kalah terimalah retreat ini sebagai tempat muhasabah kerana tidak ada makna menang dalam pertandingan bahagian tetapi kalah dalam pilihan raya. Adakah ketua UMNO Bahagian Marang yang baru, Yahya dapat mempastikan kerusi Ru Rendang dan Bukit Payong ditawan kembali dalam pilihan raya umum akan datang? Dapatkah Alor Limbat dan Pengkalan Berangan dikekalkan?

Justru itu usaha yang dibuat oleh UMNO Terengganu wajar disokong kerana ia merupakan langkah awal untuk menyatupadukan para pemimpin UMNO yang berpecah gara-gara pertandingan baru-baru ini. Insaflah wahai pemimpin UMNO. UMNO Terengganu perlu dipertahankan. Kita pertahankan UMNO bukan kerana pengerusinya, Ahmad Said tetapi kerana kita tidak mahu diperintah oleh PAS lagi. Kita dah serik weh!

VIP KENA DEMAM DENGGI

Lucu juga bila Timbalan Menteri Penerangan, Tan Lian Hoe masuk Hospital Kuala Lumpur kerana sakit demam denggi. Dalam suasana kerajaan menjalankan kempen kepada rakyat supaya memerangi demam denggi, lucu juga bila pemimpin kerajaan sendiri kena demam denggi.

Bila sakit begini, Tan Lian Hoe perlulah insaf kerana dia terlalu celupar menyinggung perasaan orang Melayu baru-baru ini. Sedangkan kerusi timbalan menteri menjadi miliknya kerana dia menang di kawasan Melayu. Pada pilihan raya umum lalu, Menteri Besar Perak, Tajol Rosli menangis bersama ahli jawatan kuasa UMNO Bahagian Gerik apabila mengorbankan kerusi parlimen Gerik kepada Gerakan.

Tetapi Tan Lian Hoe manusia yang tidak bersyukur dan tidak mengenang budi jasa ketua UMNO bahagian Gerik, Tajol Rosli. Oleh itu bila sakit begini, bolehlah beliau letak jawatan atas sebab-sebab kesihatan. Amat memalukan pemimpin kerajaan sakit kerana demam denggi. Jadi sudah sampai masanya dia berundur dari politik. Para pengundi Gerik tidak mahu pemimpin yang hipokrit seperti Lian Hoe yang berpura-pura pakai baju kurung untuk ambil hati pengundi Melayu.