Selasa, November 18, 2008

TERENGGANU NEGERI TERAWAL

Terengganu merupakan negeri pertama di negara ini yang akan membuat retreat di Genting pada Khamis ini untuk menghadapi pilihan raya umum 2012. Langkah yang diumumkan oleh Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Rosli Mat Hassan wajar dipuji.

Walaupun cuma ada satu sahaja pertukaran ketua bahagian (di Marang) tetapi usaha awal ini wajar diberi pujian kerana ia mengambil masa yang agak lama untuk menyembuhkan luka-luka yang berlaku dalam pertandingan bahagian baru-baru ini.
Justru itu semua negeri terutamanya yang kalah seperti Kelantan, Kedah, Perak, Pulau Pinang dan Selangor patut mencontohi usaha Terengganu ini.

Oleh itu bagi yang kalah terimalah retreat ini sebagai tempat muhasabah kerana tidak ada makna menang dalam pertandingan bahagian tetapi kalah dalam pilihan raya. Adakah ketua UMNO Bahagian Marang yang baru, Yahya dapat mempastikan kerusi Ru Rendang dan Bukit Payong ditawan kembali dalam pilihan raya umum akan datang? Dapatkah Alor Limbat dan Pengkalan Berangan dikekalkan?

Justru itu usaha yang dibuat oleh UMNO Terengganu wajar disokong kerana ia merupakan langkah awal untuk menyatupadukan para pemimpin UMNO yang berpecah gara-gara pertandingan baru-baru ini. Insaflah wahai pemimpin UMNO. UMNO Terengganu perlu dipertahankan. Kita pertahankan UMNO bukan kerana pengerusinya, Ahmad Said tetapi kerana kita tidak mahu diperintah oleh PAS lagi. Kita dah serik weh!