Rabu, Januari 14, 2009

TIMBALAN MENTERI PELAJARAN YANG BERTUAHKementerian Pelajaran menukar nama Institut Perguruan Kuala Terengganu kepada Institut Perguruan Datuk Razali Ismail sebagai mengenang jasa bekas Timbalan Menteri Pelajaran itu, berkuat kuasa Jumaat ini.


Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang mengumumkan keputusan itu berkata kementerian juga bersetuju menukar nama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar yang terletak di Parlimen Kuala Terengganu kepada SMK Datuk Razali Ismail.


Katanya, majlis permasyhuran pertukaran nama itu akan dilakukan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang dihadiri keluarga Allahyarham Razali, Jumaat ini.

"Kita berpendapat, legasi dan sumbangan Allahyarham dalam pendidikan di peringkat nasional wajar diberi pengiktirafan tinggi dan khidmatnya dalam perkhidmatan pendidikan bermula 16 Januari 1974 sebagai seorang guru dan memegang beberapa jawatan penting, termasuk Pengarah Maktab Perguruan Kuala Terengganu, Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Pengarah Bahagian Pendidikan Guru dan Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional," katanya selepas menutup Program Jejaki Rakan Muda di Kompleks Belia dan Sukan, di sini, semalam.


Hadir sama, bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh dan Ketua Pemuda Umno negeri, Mohd Sabri Alwi. Allahyarham yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu meninggal dunia di Institut Aminuddin Baki (IAB), Genting Highlands pada 28 November lalu.Arwah Razali amat bertuah kerana beliau adalah satu-satunya timbalan menteri pelajaran di negara ini yang diberi nama maktab perguruan dan sekolah menengah.


Malaysia telah melahirkan ramai timbalan menteri pelajaran seperti Khalil Yaakub, Aziz Shamsuddin, Mahazir Mohd. Khir (menyebut beberapa nama) tetapi arwah Razali adalah timbalan menteri pelajaran tunggal yang diabadikan namanya di maktab perguruan dan sekolah. Adakah ini dapat menarik undi para penyokong arwah Razali dan keluarganya untuk terus menyokong BN sedangkan adik iparnya, Azmi Lop Yusof berkempen untuk PAS?

JANJI ORANG POLITIKSebaik-baik saja Datuk Wan Farid Wan Salleh diumumkan sebagai calon BN pada pilihanraya kecil Kuala Terengganu, Nyamuk sms kepada beliau minta sponsor hotel kepada wartawan WATAN yang datang dari Kuala Lumpur yang akan bertugas sepanjang pilihan raya kecil berlangsung.


Beliau jawab sms itu, “insya allah dan hubungi timbalan saya”.


Nyamuk terus hubungi timbalannya, Sabri Alwi atau lebih dipanggil Adik Mat. Adik Mat kata semua hotel sudah penuh. Dia suruh cari rumah sewa dan dia akan bayar. Nyamuk pun cari dan dapat sebuah rumah di Durian Burung berharga RM3,000.


Adik Mat minta kurangkan sewa dengan tuan rumah. Tuan rumah setuju sewa dikurangkan kepada RM2,800. Tiga hari sebelum hari penamaan calon, Adik Mat call Nyamuk tanya bila mahu masuki rumah itu. Nyamuk jawab pada 5hb, satu hari sebelum hari penamaan calon.


Oleh kerana Nyamuk sibuk di pejabat, maka Nyamuk suruh wartawan WATAN yang pergi ke Kuala Terengganu berurusan dengan Adik Mat pada hari penamaan calon tersebut. Terkejut wartawan Nyamuk bila dia jumpa Adik Mat, Adik Mat kata Wan Farid tak beritahu pun.


Nyamuk ingin bertanya adakah Adik Mat sabotaj Wan Farid? Nyamuk terus call Adik Mat tapi dia tak angkat handphonenya sampai sekarang. Nyamuk sms Adik Mat, tapi dia tak jawab sms itu. Begitulah janji orang politik.


Nyamuk – sudah tak percaya orang politik


(dipetik dari akhbar WATAN, 18-24 Januari 2009)