Ahad, Januari 27, 2019

PAHANG KEKAL KUBU KUAT BN



TANAH RATA, 26 Jan (Bernama) -- Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Parlimen Cameron Highlands selepas calonnya, Ramli Mohd Nor, memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu dengan majoriti 3,238 undi.



Beliau meraih 12,038 undi untuk menewaskan calon Pakatan Harapan (PH), M. Manogaran (8,800 undi) dan dua calon Bebas, Sallehudin Ab Talib (314 undi) dan Wong Seng Yee yang memperoleh 276 undi.



Keputusan rasmi itu diumumkan oleh Pegawai Pengurus PRK Cameron Highlands, Datuk Ishak Md Napis di pada jam 8.35 malam ini di Dewan Gemilang, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Ahmad Shah di sini.



BN mengekalkan penguasaannya di kerusi Parlimen Cameron Highlands buat kali penggal kelima berturut-turut sejak 2004 menerusi calon MIC.



PRK itu diadakan selepas Mahkamah Pilihan Raya pada 30 Nov lalu mengisytharkan kemenangan Datuk C. Sivaraajh daripada BN dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) Mei tahun lalu, terbatal dan tidak sah apabila didapati berlaku amalan rasuah untuk mempengaruhi pengundi di kawasan itu.

-- BERNAMA