Khamis, November 18, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHASemalam kita menyambut hari raya aidiladha. Saya tak balik ke Kemaman beraya dengan isteri dan anak-anak memandangkan cuti hanya satu hari. Oleh itu saya beraya di rumah adik bongsu saya di Putrajaya, Dr. Noor Laily Shakimah.

Kebetulan emak saya, Hajah Zainun binti Haji Abdullah yang duduk bersama adik saya menunaikan ibadah korban. Maka semua enam orang anaknya berkumpul di rumah Dr. Noor Laily Shakimah iaitu Haji Mohd. Mahir (50), Ahmad Saifuddin (45), Noor Hafilah (43) dan saya sendiri (51). Seorang lagi adik, Noridah (48) datang sekejap sahaja ketika saya dan adik ipar, Shihabuddin pergi solat sunat aidiladha. Maka saya tak sempat jumpa Noridah yang terpaksa pulang ke rumah mertuanya di Ipoh sambil melawat anaknya yang belajar di Universiti Petronas di Tronoh, Perak.

Hari raya aidiladhha tidak semeriah dahulu. Kedua-dua masjid di Putrajaya penuh menunjukkan bahawa ramai yang tidak pulang ke kampung. Selamat Hari Raya Aidiladhha.

SABAH PALING MISKIN DI MALAYSIA?


Bekas pengasas Umno Sabah, Datuk Karim Ghani mengakui kesahihan laporan Pemantauan Ekonomi Malaysia (MEM) oleh Bank Dunia, bahawa Sabah dikategori sebagai negeri paling miskin di Malaysia, lapor TV Selangor.


Laporan berkenaan menyebut Sabah yang mewakili 10 peratus penduduk Malaysia mempunyai 40 peratus daripada rakyatnya dikategorikan sebagai miskin.

Sehubungan itu, Karim juga yang menyanggah kenyataan Unit Perancang Ekonomi (EPU) Negeri Sabah yang menafikan laporan MEM berkenaan.

Pemimpin yang pernah sama-sama berjuang bersama tokoh kemerdekaan Sabah, Tun Datu Mustapha Datu Harun itu berkata masalah wujud disebabkan perjanjian ketika pembentukkan Malaysia tidak ditunaikan.

"Sabah negeri kaya, yang miskin rakyatnya dan yang kaya juga pemimpinnya. Laporan Bank Dunia itu yang betul," katannya yang berhasrat menghidupkan semula Usno.


Berhubung tindakan EPU menyanggah laporan tersebut, Karim berkata ini kerana kerajaan BN sengaja tidak mahu mengakui rakyat Sabah miskin.

"Kenyataan yang asyik diulang-ulang oleh pemimpin Sabah, hujung tahun ini semua rakyat sudah keluar daripada kemiskinan.

"Sabah kaya...kita ada minyak, ada kayu balak, ada kelapa sawit tapi rakyatnya miskin disebabkan pentadbiran yang tidak betul.

"Yang dimajukan cuma bandar dengan bangunan yang mencakar langit tetapi di luar bandar, orang masih lagi merempat.

"Seperti di Batu Sapi, kalau kita tengok tempat orang Islam di sana, air mata saya pun menitis kerana merempat sedangkan Batu Sapi itu tempat Ketua Menteri, banyak dengan kayu balak dan kelapa sawit," katanya.

Dakwa Karim lagi, Umno-BN sengaja membiarkan rakyat Sabah di dalam keadaan daif supaya undi mereka senang dibeli setiap kali pilihan raya diadakan.


"Ini adalah soal kepimpinan, kalau pemimpin mentadbir dengan baik, apa parti pun baik tetapi sejak tahun 1985 keadaan rakyat Sabah bertambah buruk. Rata-rata pekerja di Sabah, berpendapatan kurang daripada RM 500 kecuali pegawai kerajaan dan para pimpinan atasan," katanya.

Beliau juga membidas projek mega seperti membina terminal lapangan terbang yang berharga RM 1.2 bilion yang dakwanya tidak memberikan manfaat kepada rakyat Sabah terutamanya yang tinggal di kampung-kampung yang langsung tidak pernah menjejak kaki ke terminal tersebut.

"Projek mega memang nampak indah tapi projek di kampung, apa yang ada.

"Buat jalan raya tapi tidak mendatangkan hasil kepada rakyat jadi macam mana hendak menambah pendapatan rakyat supaya dapat keluar daripada kemiskinan," katanya lagi.