Rabu, Julai 26, 2017

PERTAMA ANJUR HAFLAH ZIKIR PERDANA SEDUNIA

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (PERTAMA) menganjurkan Haflah Zikir Perdana Sedunia selama lima hari bermula hari ini di UTM, Jalan Semarak di sini.

Menurut Yang Dipertua PERTAMA, Datuk Haji As'ari Ibrahim, PERTAMA yang ditubuhkan pada 11 September 2015 bergerak berlandaskan kepada visi dan misi PERTAMA.

"Pengajuran Haflah Zikir Perdana Sedunia 2017 adaah cetusan idea Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi mengangkat penganjuran ini ke tahap antarabangsa,"katanya dalam buku cenderahati Haflah Zikir Perdana Sedunia 2017.

Beliau berharap penganjuran haflah kali ni dapat mencetuskan pergerakan kebangkitan ketamadunan Islam di mana setiap program yang dianjurkan mempunyai tujuan dan hasrat tertentu.

Di antara visi dan misi PERTAMA ialah membina satu pergerakan yang berasaskan ilmu dan amalan Islam mengikut fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah dan beraqidah Asya'irah dan Maturidiah.ian.


Selain itu ia bertujuan untuk mengarusperdanakan perana tarekat dan tasawuf dalam membangunkan negara. Ia juga membela dan membetulkan salah anggapan tentang tarekat tasawuf berdasarkan kajian ilmiah dan kesahihan hujah dari Al Quran, Sunnah, Ijma' Ulama dan Qias dan memastikan kesuciaan.

Visi dan misi lain penubuhan PERTAMA ialah merapatkan silaturrahim antara ahli ahli kumpulan pengamal tarekat serta mewujudkan kerjasama dengan pihak berwajib agama dan agensi kerajaan yang lain di peringkat negeri dan negara.

Malah ia juga mengadakan aktiviti kebajikan untuk masyarakat Islam khasnya dan rakyat Malaysia amnya dan menubuhkan tabung kebajikan bila mana wujud keperluan.CUKUPLAH MAHATHIR

KUALA LUMPUR: Apa akan jadi jika Datuk Mukhriz menang bertanding jawatan Naib Presiden Umno pada tahun 2013? Adakah Tun Dr Mahathir akan mengkritik Datuk Seri Najib Tun Razak? Tanya seorang veteran ketika minum di Restoran Nagas dekat PWTC petang semalam. Walaupun Nagas sudah bertukar nama Restoran Al Raziq tetapi ia tetap popular dengan nama Restoran Nagas,

Veteran itu bukannya ada jawatan dalam Umno tetapi sebagai bekas pegawai kerajaan beliau memantau apa yang bekas Perdana Menteri 22 tahun itu buat untuk orang Melayu. Katanya, jika Mukhriz menang hari itu Dr Mahathir tidak akan mengkritik PM sekarang sebaliknya akan mendesak Najib melantik Mukhriz sebagai TPM selepas perletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Dr Mahathir ingatkan selepas bersara pada tahun 2003 beliau akan mati setahun kemudiannya. Tetapi Allah lanjutkan usianya. Dah 14 tahun bersara tetapi tak mati mati. Beliau pun tak sangka Najib yang dididiknya tidak mengikut arahannya supaya duitnya dari luar negara dapat masuk. Najib sebagai Menteri Kewangan dikatakan tidak meluluskan permohonan Dr Mahathir punca kemarahan Dr Mahathir kepada Najib memuncak.

Tetapi Najib lebih kebal dari Pak Lah, Dr Mahathir tekan Pak Lah sehingga keluar dari Umno, Dr Mahathir balun Pak Lah akhirnya BN tak dapat dua pertiga dan Pak Lah beri laluan kepada Najib jadi PM. Dr Mahathir ingatkan Najib akan menjadi mangsa seterusnya sebaliknya Najib steady dan Dr Mahathir terpaksa mengasaskan parti baru Bersatu untuk tentang PM.

Veteran itu berhujah dari satu segi Dr Mahathir untung berada di sebelah pembangkang kerana pembangkang tidak akan korek kesalahannya lagi. Zaman Mahathir, Lim Kit Siang suruh tubuh Suruhanjaya Diraja mengenai Forex, Mahathir arah Menteri Kewangan kata tak perlu. Tetapi bila Dr Mahathir terlalu lantang mengkritik kerajaan maka kerajaan terpaksa menubuhkan Suruhanjaya Diraja tersebut yang dicadangkan oleh Lim Kit Siang dahulu. Lim senyap tak dapat kata apa.

Agaknya betullah seperti kata bekas Presiden PAS, arwah Ustaz Fadhil Nur bahawa beliau minta Allah panjangkan usia Dr Mahathir supaya beliau dapat melihat kesilapan yang dilakukannya selama ini. Sudah ramai yang jadi mangsa politik Dr Mahathir seperti Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Tun Ghafar Baba, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pak Lah.

Dengan tokoh tokoh tersebut Dr Mahathir berjaya cantas mereka tetapi dengan Najib beliau gagal kerana rakyat sudah sedar bahawa perjuangan Dr Mahathir bukan kerana bangsa tetapi kerana dendam di atas kekalahan anaknya Mukhriz. Kalau Ku Li boleh bubarkan Parti Semangat 46 selepas dua kali kalah dalam pilihanraya umum, Dr Mahathir perlu kembali ke pangkal jalan selepas Bersatu gagal menumbangkan BN pada PRU akan datang.