Sabtu, November 07, 2015

APABILA KHABAR ANGIN MENJADI KENYATAAN.


Oleh Shahbudin Embun
(dipetik dari Berita Harian)

Perbualan dan perbincangan tentang khabar-khabar angin memang menyeronokkan. Ketika inilah timbul pelbagai teori dan andaian yang dikemukakan oleh mereka yang berborak dan berbincang tentang isu-isu yang bermula dari khabar angin.
Di Malaysia ini kebiasaannya, sesuatu yang sensasi itu bermula dengan khabar angina atau disebut juga sebagai gosip. Kebanyakannya menjadi kisah yang benar dan tidak kurang juga  ada khabar angin yang terus menjadi sesuatu yang senyap. Penafian pula sudah mula tidak dipercayai dan hanya merupakan usaha untuk melengahkan berita atau perkhabaran yang sebenarnya sahih.
Antara khabar angin yang sering bertiup kencang sekarang ialah adakah tindakan displin akan dikenakan ke atas Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Sebenarnya ini bukanlah satu isu yang baru. Saya pernah menulis tentang isu ini , sebaik sahaja Muhyiddin Yasin disingkir dari jawatan Timbalan Perdana Menteri.
Khabar angin ini timbul berikutan gara-gara kelantangan beliau menyuarakan pandangan dalam pelbagai isu yang dikatakan boleh memecahkan perpaduan dalam UMNO. Bahkan ada pula di kalangan ahli UMNO yang mahukan Muhyiddin dihalang dari merasmikan Perhimpunan Agung Sayap semasa Perhimpunan Agung Umno pada Disember ini.Betulkah ini hanya sekadar khabar angin?
Menerusi perbualan saya dengan beberapa rakan , ramai yang tidak percaya akan khabar angin tersebut dan mereka berpendapat, kisah-kisah ini sengaja dilemparkan untuk menghalang usaha memperkukuhkan parti.Ada yang mahukan Muhyiddin terus dikekalkan dan menunggu Datuk  Seri Ahmad Zahid Hamidi membuka langkah mencabar beliau .
Namun begitu ada juga yang merasakan tidak akan bergoncang daun, jika tiada angin yang meniup.Golongan yang percaya pada khabar angin ini merasakan yang UMNO akan lebih kuat tanpa Muhyiddin.
Itu sebabnya ada juga yang mahukan khabar angin ini menjadi kenyataan kerana kritikan Muhyiddin terhadap Presiden UMNO merupakan tindakan yang amat bertentangan dengan kedudukan beliau sebagai orang nombor dua parti. Apatah lagi rasa tidak puas hati Muhyiddin itu diluahkan ketika berada di majlis yang bukan dalam platform UMNO.Bukannya tidak boleh menyatakan pandangan tetapi  kebebasan bersuara  itu perlu dinyatakan dengan menggunakan saluran yang betul.
Golongan yang percaya akan khabar angin ini merasakan yang  Muhyiddin perlu menjaga maruah parti kerana ini adalah masalah rumahtangga dan tidak perlu diberitahu kepada seluruh dunia. Adakah khabar angin seperti ini akan menjadi kenyataan? Buat masa ini, statusnya masih kekal sebagai sesuatu yang tidak pasti dan boleh dikategorikan sebagai khabar angin sahaja.
Dalam hal ini saya amat bersetuju dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menjelaskan bahawa ahli Umno perlu terus memberi sokongan dan menghormati pucuk pimpinan sekiranya mahukan parti terus utuh. Apa yang dimaksudkan oleh Zahid begitu jelas sekali. UMNO tidak boleh berkompromi dalam soal perpaduan kerana itulah antara elemen yang akan menguatkan parti dan sepatutnya tidak boleh dipertikaikan lagi.
Masalah yang berkaitan dengan Muhyiddin dikaitkan juga dengan isu “7 dalang” dalam UMNO. Siasatan telah dijalankan ke atas “7 dalang UMNO” da nada khabar angin yang menyatakan bahawa tindakan akan diambil ke atas mereka.
Bagi yang percaya akan khabar angin ini tentunya bersetuju jika tindakan displin diambil kepada mereka yang cuba merosakkan parti. Golongan ini merasakan 7 dalang ini seperti gunting dalam lipatan atau duri dalam daging.Selagi mereka berada dalam UMNO, selagi itu UMNO akan dilemahkan melalui tindakan “7 dalang “ ini. Walaupun isu ini agak reda seketika, namun jangan terkejut jika gossip yang berkaitan dengan perkara ini menjadi satu isu yang besar.Kita nantikan adakah khabar angin akan berubah menjadi sesuatu yang sensasi.
Satu lagi khabar angin yang bertiup kencang ialah tentang hubungan antara PAS dan UMNO. Ramai yang menganggap kedua-dua pihak tidak lagi bermusuh seperti dahulu dan terdapat kemungkinan satu persepakatan akan muncul . Bahkan bukanlah sesuatu yang menghairankan  jika PAS akan bekerjasama dengan UMNO dalam pilihan raya umum akan datang.
 Sebenarnya ini bukanlah satu isu baru dan telah lama diperkatakan, apatah lagi PAS tidak berada dalam Pakatan Harapan.Bukan itu sahaja, kenyataan dari pelbagai pihak menunjukkan yang PAS sudah tidak mahu untuk menjalin sebarang hubungan dengan Pakatan Harapan. Hadi pernah menjelaskan beberapa kali yang parti pimpinan beliau itu bukan sahaja boleh berdiri sendiri malah sudah lama bersendiri.Dalam erti kata lain, PAS tidak memerlukan Pakatan Harapan.
Untuk menghangatkan lagi keadaan, sejak kebelakangan ini juga terdapat banyak kenyataan terutamanya dari para pemimpin PAS  yang boleh membawa maksud untuk bekerjasama dengan UMNO, walaupun para pemimpin parti itu terus menyangkal dan menegaskan yang PAS tidak akan sekali kali berganding bahu dengan UMNO.
 PAS dengan tegas menjelaskan yang parti itu hanya bersedia menjalin kerjasama dalam perkara yang membawa kebaikan dan kebajikan kepada rakyat dan bukannya untuk membentuk kerajaan perpaduan. Namun ianya tidak boleh menolak sebarang spekulasi dari orang ramai yang merasakan hubungan antara PAS dan UMNO mula menampakkan bibit bibit kemesraan. Sebagaimana yang dijealskan, ada kemungkinan juga, segala penafian yang dilakukan itu hanya merupakan langkah formaliti untuk menjaga hati para penyokong kedua-dua belah phak.
Spekulasi tentang isu ini semakin hangat diperkatakan apabila  baru-baru ini Haji Hadi menjelaskan yang PAS  membuat keputusan berkecuali dalam cadangan penolakan usul Bajet 2016 dan telah dipersetujui sebulat suara oleh kesemua ahli Parlimen PAS.
 Sebelum itu,PAS dikatakan bersedia untuk menjadi penasihat kerajaan Barisan Nasional (BN) sekiranya kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu bersedia untuk mengubah dasar pentadbirannya.
Hadi menjelaskan lagi bahawa perjuangan parti Islam itu kini adalah untuk mengubah dasar pentadbiran dan bukan semata-mata mahu merebut jawatan atau tampok kepimpinan negara.Walaupun telah diperjelaskan oleh Hadi, namun masih tidak cukup untuk menghalang orang ramai dari membuat andaian bahawa PAS dan UMNO akan bergabung juga dalamasa terdekat ini. Sebarang kemungkinan boleh berlaku.
Buat masa ini kita semua boleh membuat pelbagai andaian dan teori. Lagipun semua isu yang dibincangkan hanya merupakan khabar angin
atau gossip sahaja. Hanya masa yang menentukan sejauh mana isu-isu ini yang menjadi kenyataan dan mana yang hanya sekadar terus menjadi khabar angin sahaja.


Shahbudin Embun
Ahli Majlis Perundingan Melayu Malaysia/ Blogger Lawyer Pokok Cherry.
(Penulis Buku NAJIB PENERAJU TRANSFORMASI)

Shahbudin Hj Embun