Isnin, Februari 23, 2009

ONG TEE KEAT BANTU KERAJAAN DAP


Tengoklah bagaimana menteri MCA bantu kerajaan DAP Pulau Pinang. Hari ini dalam The Star Menteri Pengangkutan, Ong Tee Keat berkata beliau akan tambah laluan penerbangan dari luar negara seperti Singapura, India dan China ke Pulau Pinang untuk meningkatkan ekonomi Pulau Pinang.

Betapa baiknya Presiden MCA membantu kerajaan Lim Guang Eng. Ini berbeza dengan sikap menteri Melayu yang sudah tentu dari UMNO yang cuba menekan lagi kerajaan PAS di Kelantan dan di Kedah sedangkan kerajaan PAS juga adalah kerajaan orang Melayu.

Jika semua menteri UMNO bersikap seperti Ong Tee Keat, orang Melayu di Kelantan dan Kedah yang menyokong PAS selama ini boleh berpaling kepada UMNO. Sebaliknya orang Melayu semakin berpecah kerana politik UMNO ini.

Yang hairannya kenapa Ong Tee Keat beriya benar mahu bantu Pulau Pinang? Apa muslihatnya? Adakah dengan membantu Pulau Pinang para pengundi China akan mengundi MCA pada pilihan raya umum akan datang? Jangan harap orang Cina akan kembali kepada MCA sebaliknya mereka tetap mengundi DAP kerana kerajaan Lim Guan Eng berjaya meningkatkan bilangan pelancong ke Pulau Pinang.

Justru itu tak payahlah Ong Tee Keat bantu negeri yang sudah maju seperti Pulau Pinang. Tanpa menambah laluan penerbangan ke Pulau Pinang, bilangan pelancong ke Pulau Pinang tetap bertambah. Justru itu Ong Tee Keat tak perlu buang masa.

Sepatutnya BN ajar pengundi Pulau Pinang dalam tempoh empat tahun ini kerana mereka menolak BN pada pilihan raya umum lalu. Jika BN teruskan pembangunan di Pulau Pinang, mereka nampak tanpa BN, pembangunan tetap berkembang di negeri itu. Jadi lebih baik mereka tetap mengundi DAP dalam pilihan raya umum akan datang.

Oleh itu BN perlu menghukum mereka supaya mereka serik dengan DAP dan dengan itu mereka dapat kembali kepada BN pada pilihan raya umum akan datang.