Ahad, Mac 25, 2012

TAHNIAH KEPADA MB


Tahniah kepada MB Terengganu, Datuk Seri Haji Ahmad Said yang telah menyambut ulang tahun keempat sebagai MB pada 23 Mac lalu. Sudah empat tahun beliau menjadi MB yang ke 13. Dalam masa empat tahun ini beliau banyak membawa perubahan kepada pentadbiran negeri Terengganu.

Kalau MB dahulu dikaitkan dengan projek mega yang tidak menguntungkan rakyat Terengganu, MB baru kini lebih turun ke bawah, merakyatkan pentadbiran. Kini beliau memberi keutamaan untuk memajukan Tasik kenyir sebagai kawasan pelancongan. Salah satu lagi produk pelancongan yang diperkenalkan MB ialah Zoo Kemaman.

Kebetulan minggu lepas saya menerima jemputan dari Majlis Perbandaran Taiping (MPT)untuk mempromosi Zoo Taiping bagi majalah Agro Malaysia yang diterbitkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Oleh itu Zoo Kemaman perlu belajar dari Zoo Taiping bagaimana mereka memajukan Zoo Taiping. Zoo Kemaman diurus oleh Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) seperti mana MPT mengurus Zoo Taiping.

Dengan persamaan ini Zoo Kemaman perlu belajar dari Zoo Taiping untuk mempromosi Kemaman sebagai kawasan pelancongan. Saya menerima jemputan dua hari satu malam dari MPT untuk mempromosi Zoo Taiping.

Kelebihan Taiping ada pusat peranginan Bukit Larut yang merupakan kawasan peranginan bukit tinggi yang tertua di Malaysia. Taiping juga ada kilang kopi Antong yang dibuka sejak tahun 1933. Kemaman pun apa kurangnya ada Kopi Hai Peng yang terkenal. Oleh itu MPK perlu membuat pakej pelancongan selain dari melawat Zoo kemaman, ia juga termasuk mengunjungi Kedai Kopi Hai Peng dan melihat kunang-kunang di Kampong Yak Yoh, Ibok.

Banyak benda yang boleh dipakejkan oleh Zoo Kemaman atau MPK untuk menarik pelancong ke Kemaman. MPT mempromosi Taiping Golf Resort untuk menarik pelancong dari Korea untuk main golf di situ. Dalam pakej pelancongan ini MPK boleh tarik pelancong luar untuk main golf di Awana Kijal.Maknanya banyak persamaan antara Taiping dengan Kemaman.

Oleh itu MPK kena berurusan dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani untuk kami buat promosi ini. Kalau MPT boleh mencari kami,Agro Malaysia, apa salahnya MPK mencari kami untuk membantu promosi Zoo Kemaman.