Sabtu, Mac 12, 2011

FILEM SERIUS TIDAK LAKU DI MALAYSIA?


Pagi tadi saya tonton The Making of Hikayat Merong Mahawangsa di Astro. Memang hebat filem arahan Yusri KRU itu dengan para pelakon handalan seperti Rahman Stephen Hudges, Umi Nazeera, Datuk Rahim Razali, Wan Hanafi Su, Khir Rahman.

Sudah tentu kos penerbitannya mahal dengan setting dan kostum yang hebat. Adakah para penonton filem Melayu boleh menerima filem serius seperti ini? Selama ini filem komidi, seram, cinta yang menjadi filem box office. Dapatkah Yusri merubah paradigma penonton Melayu?

Di malaysia filem serius seperti ini sukar mendapat sambutan. Malah filem Melayu tidak bebas seperti filem Hollywood, Bollywood atau Kollywood. Petang ini TV2 menyiarkan filem KNOCK OUT lakonan Sanjay Dutt, Irfan Khan. Filem Hindi ini tidak ada lagu. Ia sama sekali sudah lari dari konvesional Hindi yang menyiarkan 6 atau 8 lagu dalam satu filem.

Settingnya di satu tempat sahaja. Irfan Khan terperangkap dalam public phone tertutup dengan pemanggil yang tidak dikenali (Sanjay Dutt). memanglah tidak lojik public phone boleh dihubungi oleh call luar. ketepikan tidak logik itu. Sanjay Dutt seorang penembak jarak jauh berkomunikasi dengan Irfan selama setengah jam sehingga seorang yang mahu menggunakan public phone itu cuba menembak Irfan tetapi ditembak oleh Sanjay dutt.

Kematian pemuda itu mengundang orang ramai mendekati public phone itu. Polis datang kemudiannya. Tidak ketinggalan wartawan dari pelbagai media termasuk Kangana Ranaut. Filem ini mengisahkan Irfan yang diarah oleh bossnya untuk menghantar 500 juta rupees kepada penduduk kawasan tersebut. Wang itu tersimpan dalam keretanya yang tidak jauh dari situ.

Bossnya seorang korporat yang membeli polis dan orang politik. wang di bank di Switzerland sahaja sebanyak 23 bilion rupees yang akhirnya atas arahan Sanjay Dutt, Irfan memindahkan wang rasuah itu kepada akaun Bank negara.

Filem ini mendedahkan rasuah di kalangan orang politik India. Filem Melayu jika dibuat seperti ini sudah tentu kena haram. malah polis yang mengetuai operasi dibunuh kerana enggan menerima 10 juta rupees sebagai upah untuk membunuh Irfan.

Filem ini berakhir dengan Irfan disanjung sebagai hero kerana berjaya memulangkan wang rakyat sebanyak 23 bilion rupees ke dalam akaun Bank Negara. Rakyat bersorak gembira kerana ia disiarkan secara langsung dalam televisyen ke seluruh India.

Filem arahan Mani Shankar ini adalah fiksyen tetapi karyawan India bebas berkarya mengkritik kerajaan. Karyawan Malaysia belum tentu dapat berkarya sebebas ini. Namun demikian ia pernah berlaku di zaman dahulu filem Tan Sri P. Ramlee banyak menyindir golongan atasan.

PENGEMIS DAN ISTERI CANTIK


Pada suatu hari, ketika sepasang sisuami dan siisteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. ''Tolonglah Encik ,saya lapar ,sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.''Dengan muka bengis,si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu .


Dalam hatinya berkata ''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain,tapi untuk diri dan keluargaku.'' Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.


Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.


Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis . Suami yang baru itu menjawab dengan tenang : ''Demi ALLAH ,akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu .


Kesimpulan :

RASULULLAH S.A.W Bersabda: ''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''.

Anas Malik pula meriwayatkan bahawa NABI MUHAMMAD S.A.W ada bersabda yang bermaksud ; ''Barang siapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dia dengan kekayaanmu. Barang siapa yang mempunyai ilmu, maka sedekahlah dengan ilmunya dan barang siapa yang mempunyai tenaga bersedekahlah dengan tenaganya''.

Jelas Hidup kita seperti putaran roda dan kita tidak selalunya di atas . Ada masa dan ketikanya anda dan saya akan turun dan ke bawah dan naik semula atau sebaliknya