Isnin, Jun 15, 2009

MARSLI N.O PENYAIR GIGIH


Sudah lama saya tidak ikuti majlis sastera. Hari Jumaat lalu saya diajak oleh bekas Setiausaha Akhbar Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kesenian, Datuk Seri Rais Yatim iaitu Jamudin Idris untuk mengikuti majlis Puisi Utusan di Istana Budaya.


Jamudin duduk di Kepong bersama bekas rakan serumah, Abdul Mubin Ismail yang sudah lama tidak datang ke Kuala Lumpur. Seronok juga mendengar puisi-puisi yang disampaikan oleh Khalid Salleh, Zain Kasturi, Datuk Samad Said, Datuk Siti Nurhaliza, Hafiz Juara AF, Major Faiz Angkasawan Negara, Prof. Dr. Hashim Yaacob, Halim Yazid dan ramai lagi.


Kami sampai lambat. Majlis sudah pun bermula lebih kurang 30 minit. Jadi saya tidak sempat mendengar puisi rakan lama dari Balok, Kuantan, Marsli N.O. Malam itu Marsli menumpang tidur di rumah Jamudin. Jadi kami balik satu kereta ke Kepong.


Bulan lepas Marsli atau Ramli Selamat terbaca blog saya dan terus menghubungi saya. Keesokannya, kawannnya pula, Robizan Salim atau Chor menghubungi saya yang memperolehi nombor handphone saya dari Marsli. Chor satu kursus dengan saya di Universiti Malaya dahulu dan kini bekerja di Kementerian Pendidikan. Chor tidak dapat hadir malam itu kerana dia terpaksa berangkat ke Jakarta pada pagi Sabtu.


Sudah lama saya tidak temui Marsli. Kebetulan malam itu beliau bersembang dengan Jamudin, maka saya pun tegurnya. Walaupun sudah berpuluh tahun kami tidak berjumpa, Marsli masih mengenali saya. Anaknya kebetulan sekelas dengan anak sulung saya ketika Along bersekolah di Balok dahulu.


Marsli kata beliau sudah malas menulis puisi menentang kerajaan kerana jika ditegur pun kerajaan, kerajaan tetap tidak bertindak. Jadi lebih baik katanya, dia tulis puisi cinta. Keesokannya saya sempat menghantar Marsli ke Puduraya bersama Jamudin. Katanya, tak berbaloi bawa kereta ke Kuala Lumpur. Jadi lebih baik naik bas sahaja untuk pergi balik dari Kuantan-Kuala Lumpur.


Hari ini saya buka blog Marsli dan saya dapati beliau adalah seorang sasterawan yang gigih. Beliau bukan sahaja menulis puisi malah menulis cerpen. Katanya, aku mahu tulis kau (saya) sebagai watak dalam cerpen kerana bekerja lima bulan tanpa mendapat gaji ketika bekerja di akhbar Watan.

YANG SEDANG HANGAT DIPERKATAKAN


Yang sedang hangat diperkatakan ialah dua orang pemimpin UMNO Terengganu ditahan SPRM berikutan kes rasuah yang membabitkan keretakan MRR2. Kebetulan mereka ialah Presiden Persatuan Kontraktor Melayu, Datuk Roslan Awang Chik dan bekas Setiausaha Agungnya, Datuk Rosli Mat Hassan.


Mereka dikatakan terlibat dalam rasuah sebanyak RM3 juta. Roslan adalah bendahari UMNO Terengganu manakala Rosli adalah Setiausaha UMNO Terengganu. Roslan adalah bekas Ketua UMNO bahagian Kuala Terengganu yang tewas kepada bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Farid Wan salleh manakala Rosli pula ketua UMNO Bahagian Dungun.


Kita tunggulah sahajalah pendakwaan di mahkamah dan janganlah kita buat andaian sendiri seperti mana kita menunggu perbicaraan Datuk Dr. Ramzi Zubir yang dikaitkan dengan Datuk Sri Idris Jusoh. Kebetulan Roslan dan Rosli adalah orang kanan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said tetapi ia berlaku sudah lama sebelum Ahmad Said jadi Menteri Besar lagi. Maka adalah tidak adil mengaitkan tindakan rasuah itu, jika terbukti bersalah, dengan Ahmad Said.


Ahmad Said tidak kena mengena. Jika benar wang RM3 juta itu untuk UMNO Terengganu, ia bukan berlaku di zaman Ahmad Said jadi Menteri Besar. Biarlah mahkamah membuat keputusan. Janganlah kita menghukum Roslan dan Rosli seperti mana kita tidak pernah menghukum Dr. Ramzi sebelum didapati bersalah oleh mahkamah.


Saya tak biasa dengan Roslan. Banyak kali saya temuinya semasa beliau jadi ADUN Ladang tetapi sampai sekarang beliau tidak ingat nama saya. Saya lebih biasa dengan Rosli atau Pak Li dari sejak dia ada syarikat Elektrodan di Kemaman pada tahun 1993 lagi.


Rosli banyak kali tolong beli buku saya pada tahun 1990an dahulu dan beliau memang seorang yang pemurah. Jadi saya tidak mahu komen banyak kerana biarlah kita tunggu keputusan mahkamah.