Khamis, Oktober 22, 2015

NAK PERINTAH NEGARA MACAM MANA, USUL TAK PERCAYA DAH BERGADUH SESAMA SENDIRI

Rakyat ketawa melihat pembangkang bertelagah sesama sendiri mengenai usul undi tidak percaya kepada PM. Lucu apabila usul yang dibawa ahli parlimen PKR, Hee Loy Sian ditolak oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mahu usul itu dibawa oleh ketua pembangkang, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Walaupun Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli mendakwa ia adalah strategi PKR tetapi ia tidak boleh diterima kerana Presiden PKR masih ada.

Sehubungan dengan itu Pakatan Harapan bersetuju Dr Wan Azizah yang membawa usul itu walaupun ia tidak diterima dua minggu sebelum persidangan dewan. Dalam pada itu Bersih sebagai pemantau pilihanraya turut membelasah Pakatqan Harapan kerana mereka tidak bersatu dalam membawa usul undi tidak percaya kepada PM. Sebaliknya Bersih meminta semua ahli parlimen menolak Bajet 2016. Apabila bajet ditolak secara automatik kerajaan pimpinan Najib Razak akan tumbang.

Kalau benda yang kecil seperti ini sudah bertelagah, cuba bayangkan Pakatan Harapan memerintah negara apa akan jadi apabila PKR, DAP dan Amanah bergaduh siapa yang layak jadi Menteri Dalam Negeri, Menteri Kewangan, Menteri Pelajaran dan sebagainya. Akhirnya negara tidak setabil kerana kerajaan Pakatan Harapan asyik bertelagah sesama sendiri.

Kejadian ini memberi hikmah kepada kita semua bahawa pada PRU akan datang rakyat Malaysia mesti bersatu mengegalkan kerajaan BN kerana sudah terbukti soal yang kecil pun Pakatan Harapan tidak boleh tunjuk keseragaman mereka.

PAS walaupun bersetuju mengundi usul tidsak percaya itu tetapi Naib Presiden PAS, Nik Amar Nik Abdullah berkata sia-sia sahaja membawa usul tidak percaya itu kerana ia tidak akan menang.

Jika benar Najib Razak satu liabiliti kepada BN, sepatutnya Pakatan Harapan sokong Najib kekal sebagai PM sehingga PRU akan datang kerana lebih mudah menjatuhkan BN dengan dakwaan yang pelbagai jenis  terhadap Najib. Sebaliknya jika Najib jatuh sekarang, BN sempat memulihkan imejnya dan ia lebih menyulitkan Pakatan Harapan untuk menang dalam PRU akan datang.  Maka Pakatan Harapan hanya tinggal harapan sahaja.