Sabtu, April 23, 2011

PECAT MCA DARI BN


Kalau pemimpin MCA lebih rasis dari pemimpin DAP, maka MCA perlu dipecat dari BN. Apa guna ada MCA dalam BN bila ada pemimpin MCA menyeru masyarakat Cina memulau akhbar Utusan Malaysia milik UMNO.

Memanglah 1Melayu, 1Bumi bukan pandangan rasmi Utusan Malaysia jadi kenapa perlu gusar dengan pandangan penulisnya, Zaini Hassan.Jawapan Perdana Menteri bahawa ia bukan pandangan kerajaan memang betul walaupun ada pemimpin UMNO seperti Nazri Aziz yang menyelar Utusan yang tidak mendukung konsep 1Malaysia Datuk Seri Najib.

MCA menang pun kerana ihsan kerusi UMNO. Kalau MCA hebat, ia dah menang di kerusi majoriti Cina. Ini jelas menunjukkan bahawa MCA telah ditolak oleh masyarakat Cina. Jadi buat apa simpan MCA dalam BN.Satu sen tak guna. Dahlah pemimpinnya pelakon blue filem. Sepatutnya Dr Chua berhijrah ke Hollywood berlakon blue filem dengan Anwar Ibrahim. Tak payahlah memimpin MCA. MCA sudah pupus seperti dinosaur.

BN perlu hukumi masyarakat Cina kerana sudah banyak peruntukan kerajaan kepada sekolah Cina tetapi orang Cina tetap undi DAP. oleh itu buat apa beri peruntukan kepada orang Cina yang tidak kenang budi? Biarlah dalam pilihanraya umum akan datang mereka pilih DAP. Bila BN menang semula biar seekor pun orang Cina tidak ada dalam kabinet kerajaan BN. Biar padan muka mereka kerana mreka kurang ajar.

DUA BEKAS PEMIMPIN PKR DIPERINTAH BELA DIRI


Dua bekas pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) Perak diperintah membela diri selepas Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan rayuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap keputusan Mahkamah Sesyen yang membebaskan mereka daripada tuduhan rasuah tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Teo Say Eng dalam penghakiman lisannya memerintahkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Changkat Jering, Kapten (B) Mohd. Osman Mohd. Jailu dan bekas Ahli Majlis Daerah Perak Tengah, Usaili Alias mengemukakan pembelaan masing-masing.

Bagaimanapun, beliau menolak rayuan SPRM ke atas tiga lagi tertuduh iaitu ADUN Behrang, Jamaluddin Mohd. Radzi; bekas Ahli Majlis Daerah Perak Tengah, Zul Hassan dan ahli perniagaan, Fairul Azrim Ismail kerana kekurangan bukti.

Say Eng juga menerima permohonan peguam bela Usaili, Surjan Singh supaya kes tersebut didengar di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen yang sama, Azhaniz Teh Azman Teh dan menetapkan sebutan semula kes pada 9 Mei ini.

Azhaniz Teh pada 23 April lalu, melepas dan melepaskan Mohd. Osman, Usaili, Jamaluddin, Zul dan Fairul Azrim daripada 16 tuduhan rasuah membabitkan projek pembangunan Pusat Bandar Baru Seri Iskandar selepas pihak pendakwa gagal membuktikan kes prima facie.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di pejabat Exco kerajaan negeri Perak, Restoran Kluang Stesen Cafe di sini dan Aquarias Restaurant & Bar, Summit Hotel, Bukit Mertajam di Pulau Pinang di antara 12 Ogos hingga 19 Ogos 2008.

Mohd. Osman dan Jamaluddin keluar dari pakatan pembangkang dan menjadi ADUN Bebas pada 2009.