Ahad, Januari 21, 2018

RAKYAT KELANTAN BUKAN MAHU STADIUM BAHARU

PASIR PUTEH, 20 Jan (Bernama) -- Kerajaan persekutuan akan membina sebuah stadium negeri bertaraf antarabangsa jika Barisan Nasional (BN) kembali memerintah Kelantan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) ini.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata pembinaan stadium itu antara perkara yang akan dimuatkan dalam manifesto BN Kelantan yang sedang dirangka.

"Kita akan kenal pasti tapak yang sesuai untuk membina stadium baharu tersebut sama ada di Pasir Puteh atau Machang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan peletakan batu asas pembinaan Pasar Selising di sini, hari ini.

Hadir sama Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan merangkap Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Ahmad Jazlan Yaakub, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki dan Ketua UMNO bahagian Pasir Puteh Datuk Zawawi Othman.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata pembinaan stadium itu bagi memenuhi hasrat rakyat negeri ini berikutan kegagalan kerajaan negeri pimpinan PAS menunaikan janjinya untuk membina sebuah stadium baharu di Bukit Merbau di sini.

Ulasan saya, rakyat Kelantan bukannya mahu stadium baharu sebaliknya mereka mahu benda yang lebih bermakna daripada manifesto BN Kelantan.

Jika ini yang diumumkan oleh Tok Pa maka BN tak dapat mengambil kesempatan dari pertandingan tiga penjuru BN-PAS-Amanah pada PRU akan datang. Sepatutnya Tok Pa memasukkan pemulangan royalti minyak kepada rakyat Kelantan jika BN berjaya menawan semula Kelantan.

Rakyat Kelantan diabaikan royalti minyak oleh Tun Dr Mahathir Mohamad ketika beliau menjadi PM. Maka senjata ini lebih kuat untuk menawan Kelantan dalam usaha Dr Mahathir mahu menumbangkan kerajaan PAS.

PILIH KERAJAAN UNTUK GENERASI MASA DEPAN

KUALA LUMPUR, 20 Jan (Bernama) -- Bekas Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Anina Saadudin, menggesa rakyat negara ini memilih kerajaan untuk generasi Malaysia pada masa depan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Beliau berkata rakyat juga keliru dengan permainan politik pakatan pembangkang.

"Hari ini rakyat keliru apabila calon perdana menteri pembangkang (Tun Dr Mahathir Mohamad) adalah orang yang (dikatakan) bertanggungjwab memenjarakan suami kepada calon timbalan perdana menteri pembangkang (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail), jadi apakah wayang yang dimainkan mereka.

"Pembangkang juga tidak menawarkan sesuatu yang menarik untuk disokong, mereka menggambarkan kerajaan sekarang tidak baik, sedangkan mereka sendiri lemah dan longlai," katanya pada sidang media di majlis pelancaran Empirical Malaysia, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang baharu ditubuhkan, di sini hari ini.

Empirical Malaysia, yang didaftarkan pada Oktober tahun lepas, adalah kumpulan pendesak dalam membantu kerajaan membangunkan ekonomi Melayu dan Bumiputera melalui kajian empirikal yang akan dijalankan bersama golongan profesional.

Anina, yang juga presiden NGO itu, berkata beliau mahu rakyat membuat penilaian tepat pada PRU14 dengan memilih parti poliitk yang mempunyai trek rekod yang baik dalam menjaga kebajikan rakyat.

"Jangan pilih pemimpin atas jasa atau sumbangan yang telah dilakukan pada sejarah yang lalu, tapi pilih kerajaan untuk generasi masa depan Malaysia,'' katanya.

-- BERNAMA