Khamis, November 29, 2018

ORANG BARU GANTI MAHDZIR BUKAN AHMAD SAID BUKAN IDRIS JUSOHKUALA TERENGGANU: Sebaik saja Mahdzir Khalid menyatakan hasrat untuk melepaskan jawatan sebagai pengerusi Umno Terengganu, dua pemimpin negeri itu terus disebut-sebut bakal mengambil alih jawatan itu.

Menurut sumber dalaman Umno, dua pemimpin itu ialah Ahmad Said dan Idris Jusoh - dua nama yang masing-masing pernah memimpin Umno negeri dan menjadi menteri besar.

Namun sumber itu berkata Ahmad yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Said kemungkinan besar sekali lagi mengetuai Umno negeri berbanding Idris.

"Idris dan Ahmad ada kelayakan untuk mengemudi Umno Terengganu dan disebut-sebut untuk menggantikan Mahdzir.

"Tetapi hampir pasti Ahmad yang akan dipilih untuk kembali menerajui Umno Terengganu tahun depan," katanya

Beliau tidak menafikan kemampuan Idris untuk merampas kembali Terengganu daripada PAS seperti yang dilakukannya pada 2004, tetapi berkata Ahmad lebih diperlukan jika mengambil kira keadaan politik semasa.

Ahmad sebelum ini pernah menyatakan kesediaannya untuk sekali lagi memikul tugas itu jika dipilih pucuk pimpinan parti.

Nama pengganti Mahdzir akan diumumkan dalam masa terdekat selepas surat pelantikan ditandatangani presiden parti, Ahmad Zahid Hamidi.

Untuk rekod, Umno Terengganu sebelum ini pernah mengalami pergolakan dalaman yang membabitkan beberapa tokoh utama parti di negeri itu.


Pada 24 November lalu, Mahdzir yang juga naib presiden umno berkata mahu melepaskan jawatanitu dan berharap ia akan diserahkan kepada pemimpin tempatan.

Beliau dilantik ke jawatan itu untuk menggantikan bekas menteri besar Ahmad Razif Abd Rahman yang tewas dalam pemilihan parti peringkat bahagian tahun ini.

Lantikan Mahdzir adalah sebahagian daripada penyusunan semula Umno ketika Ahmad Zahid Hamidi mula menjadi presiden.

Selain beliau, dua lagi naib presiden Umno, Mohd Khaled Nordin dan Ismail Sabri Yaakob masing-masing dilantik mempengerusikan Umno Perlis dan Selangor.

Ulasan saya, bukan Ahmad Said atau bukan Idris Jusoh yang mengetuai Umno Terengganu. Tetapi orang baru seorang ADUN. Namun demikian namanya terpaksa dirahsiakan takut ada sabotaj di saat saat akhir. Tunggu Zahid Hamidi buat pengumuman bulan hadapan.