Sabtu, April 18, 2009

GELI HATI DENGAN ADUN TELANJANG


Ahli parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali berpendapat bahawa sesuatu yang geli hati dan memalukan apabila Exco Kerajaan Selangor, Elizabeth Wong menukar keputusan untuk meletakkan jawatan atas kehendak pemimpin PKR.


Katanya, bagi pemimpin PKR, isu moral tidak penting kerana pemimpinnya tidak pentingkan moral.


"Tapi yang peliknya jika ia berlaku kepada mana-mana pemimpin BN, pasti mereka (PKR, PAS dan DAP) akan mendesak supaya mereka meletakkan jawatan seperti yang pernah berlaku kepada Dr. Chua Soi Lek, " katanya kepada Memo Belakang.


Ahli parlimen Bebas itu tidak terkejut jika mereka turun ke jalan raya tunjuk perasaan atau membuat aduan polis beetalu-talu jika ia berlaku kepada mana-mana wakil rakyat BN.


"Inilah yang dikatakan kata dulang, paku serpih, kata kepada orang, kita yang lebih, saya malu untuk mengulas lebih lanjut," katanya lagi yang mengulas kesediaan Elizabeth untuk berkhidmat semula sebagai Exco dan ADUN Bukit Lanjan walaupun seluruh dunia sudah melihat gambar kemaluannya dalam internet.


Mengulas pemansuhan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Ibrahim yang juga Presiden PERKASA turut dukacita dengan pemansuhan kementerian tersebut.


Katanya, menyedari bahawa agensi-agensi di bawah MECD itu dipindahkan ke kementerian lain, PERKASA mendesak agar kerajaan mewujudkan kembali UnitPenyertaan Bumiputera (UPB) di Unit Perancangan Ekonomi JPM, di semua kementerian dan jabatan-jabatan kerajaan, bank dan kerajaan negeri


"Unit ini bertanggungjawab kepada Fasal 153 perkara 4, aiitu perlaksanaaqn hak istimewa Melayu serta membuat laporan berkala setiap tiga bulan mengenai prestasi dan pencapaian dalam semua bidang," katanya lagi.


Beliau berkata cadangan ini selaras dengan resolusi peristihaqran sidang kemuncak pribumi negara yang diadakan pada 22 Mac lalu yang disertai oleh 67 buah NGO pribumi melalui 1453 orang perwakilan.


"Pihak kerajaan tidak harus bersifat apologetik dalam banyak hal mengenai pendirian tegas mempertahankan dan membela kepentingan kaum pribumi seperti termaktub dalam perlembagaan negara," tegasnya lagi.